Kamera käy! Näin tehtiin Vauvan vuosi -video
Sanotaan, että vanhempien huomio katkeaa nykyään herkästi ja monet tuntuvat suorittavan vanhemmuuttaan. Lisäksi työasiat vievät voimia ja somepostaukset houkuttelevat selaamaan kännykkää.
Tikoteekin julkaisema Vauvan vuosi – Vuorotellen -video haluaa muistuttaa, kuinka tärkeää vanhempien läsnäolo, leikki, höpötys ja herkistyminen vauvan viesteille ovat kehitykselle. Tämä kaikki on erityisen tärkeää silloin, kun lapsella on kehitysviivettä tai erityisvaikeutta.
Leiki ja ole läsnä
Vauvan vuosi – Vuorotellen -video on jatkoa Tikoteekin vuonna 2007 julkaisemalle suositulle oppaalle Vuorotellen. Opas vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen alkuvaiheisiin. Oppaan suomenkielisen version painosmäärät liikkuvat kymmenissä tuhansissa ja siitä on tehty myös ruotsin-, englannin-, venäjän- ja saamenkieliset versiot.
Vauvan vuosi -videolla näytetään yhden vauvan ja isän arjessa kuvattujen videoiden kautta, miten lapsen kanssa ollaan, millaista voi olla sensitiivinen vanhemmuus, miten monin tavoin vauva viestii ennen sanoja ja miten vanhemman tapa vastata vauvan viesteihin muuttuu lapsen kehittyessä.
Videosta on hyötyä kaikille vanhemmille, mutta erityisesti silloin, kun vuorovaikutuksen ja puheen kehityksessä on pulmia. Jokainen vauva-vanhempisuhde on yksilöllinen eikä vanhemman ole aina helppoa tulkita vauvan viestejä. Neuvolaterveydenhoitajat ja kuntouttajat saavat Vuorotellen-oppaan rinnalle videomateriaalia, jota he voivat käyttää keskustelun tukena vanhempien kanssa.
Kaksi vauvaa ja kaksi videota
Vauvan vuosi -videon kuvaaja, ohjaaja, leikkaaja ja toinen päätähdistä on Kehitysvammaliiton Tikoteekin videotuotannon suunnittelija Niko Eloranta.
”Olin tehnyt aikaisemmin freelancerina Selkoilmaisu arjen tukena -hankkeelle videon ’Puuhailua – vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta’, jossa oli kuvamateriaalia vuorovaikutushetkistä 1-vuotiaan esikoispoikani kanssa. Olin tuolloin koti-isänä ja meillä oli aikaa kuvata sopivia tilanteita. Hankkeessa oli mukava olla mukana ja oli mielenkiintoista nähdä, miten arkisista vuorovaikutustilanteistamme koottiin tiivis opetusvideo”, kertoo Niko Eloranta.
”Myöhemmin minut palkattiin Tikoteekkiin toteuttamaan videoprojekteja vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin teemoihin liittyen. Kun aloimme odottaa toista lastamme, sanoin Tikoteekin väelle, että nyt meillä olisi hyvä mahdollisuus saada varhaisen vuorovaikutuksen tilanteita videolle ihan vauvan ensimmäisestä päivästä lähtien. Ajatus jäi muhimaan hetkeksi ja sitten päätimme lähteä toteuttamaan ’Vauvan vuosi’ -videosarjaa”, Niko Eloranta muistelee.
”Jotta videolle tallentuvat tilanteet tyttäremme kanssa olisivat olleet mahdollisimman luonnollisia, päätimme tehdä kuvauksen teknisen toteutuksen hyvin ketterästi. Iso osa materiaalista on kuvattu ihan kännykällä. Jos halusin talteen jonkun tilanteen eikä ollut mahdollisuutta kaivaa parempaa kameraa esiin, niin piti toimia nopeasti.”
”Kuvaus hankaloitui huomattavasti siinä vaiheessa, kun tyttö alkoi ymmärtää kameran läsnäolon. Tällöin keskittyminen muuhun arkiseen toimintaan saattoi olla hankalaa. Pyrin kuitenkin pitämään kameran lähietäisyydellä mahdollisimman paljon, jotta hetkistämme tallentuisi niin ilmeet kuin äänikin hyvin.”
”Kaikkein tärkeintä kuitenkin oli, että tilanteet olivat normaalia arkista yhdessäoloa, leikkiä ja höpöttelyä. Ei ollut tarkoitus lavastaa mitään tietynlaisia vuorovaikutushetkiä, vaan kaikki oli sitä meistä kahdesta lähtevää yhdessä tekemistä. Välillä jäin itse miettimään, olinko tallentanut videolle mitään järkevää tai käyttökelpoista. Toisaalta ei ollut tarkoituskaan muu kuin viettää arkista ja ihanaa aikaa vauvamme kanssa ja jättää Tikoteekin asiantuntijoiden Kaisa Martikaisen ja Katja Burakoffin tehtäväksi valita useiden kymmenien tuntien materiaalista ne otokset, joissa sekä minun että Emmin onnistuneet vuorovaikutustavat näkyivät kiteytetysti. ”
”Olimme suunnitelleet, että kuvaisin joka viikko yhden videon, jotta saisimme talteen viikoittaisten kehitysten vaiheet koko vuoden ajalta. Joinain viikkoina kuvailin useampiakin pätkiä, kun huomasin, että joku kiva tilanne oli käynnissä. Välillä saattoi kulua viikkoja, jolloin lapsiperheen arki vei täysin mukanaan, eikä tullut sopivaa hetkeä tallentaa videota”, Niko Eloranta kertoo.
”Tällainen tapa seurata omaa vuorovaikutustaan lapsen kanssa voisi olla antoisaa kenelle vanhemmalle tahansa”
”Jälkikäteen on ollut mielenkiintoista seurata itseni ja lapsemme vuorovaikutustilanteita näillä videoilla. Tottahan se on, ettei siinä puuhastellessa aina huomaa, mitä kaikkea tilanteessa tapahtuu tai miten sitä vanhempana reagoi erilaisiin vauvan aloitteisiin. Tällainen tapa seurata omaa vuorovaikutustaan lapsen kanssa voisi olla antoisaa kenelle vanhemmalle tahansa. Sitä luulee tietävänsä, miten sitä erilaisissa tilanteissa on ja käyttäytyy, mutta aina voi tulla myös yllätyksiä, kun näkee nämä samat tilanteet videolla”, toteaa Niko Eloranta.
”Onneksi en ole mielestäni antanut kameran häiritä vuorovaikutustilanteitamme ja omaa käyttäytymistäni, vaan olen osannut olla luonnollinen. Tätä kuvastaa ehkä parhaiten se, että välillä olen videossa pelkät kalsarit jalassa. Jos nyt kauheasti alkaisin miettiä esiintymistäni kameran edessä, niin ei tulisi ehkä ensimmäisenä mieleen näyttäytyä kalsarit jalassa Youtube-videossa. Eli kyllä näissä videoissa ihan tilannelähtöisesti mentiin!”
”En tiedä, onko näiden vuorovaikutustilanteiden kuvaaminen vaikuttanut minun ja Emmin vuorovaikutussuhteeseen ja jos on, niin miten. Haluan uskoa siihen, että nähtyäni näitä videoita olen vähintään alitajuisesti poiminut videoista toimintamalleja ja hetkiä, jotka ovat toimineet vuorovaikutuksessamme hyvin ja ehkä sitten heijastanut niitä voimakkaammin arkeemme. Meidän Emmillemme nämä videot ovat varmasti tulevaisuudessa mukava muisto varhaislapsuudesta”, pohtii Niko Eloranta lopuksi.
Tulossa Vauvan vuosi leikkien ja Taaperon vuosi -videot
Loppuvuodesta 2019 ilmestyy vielä Vauvan vuosi leikkien -video, jossa seurataan, mitä kaikkea vanhempi voi tehdä pienen vauvan kanssa ja miten leikkivalikoima kasvaa. Videossa kuvataan vuorovaikutusleikkejä 0 -12 kuukauden ikäisen vauvan kanssa.
Vuonna 2020 Tikoteekin on tarkoitus tuottaa kaksi Taaperon vuosi -videota, joilla näytetään, miten vanhempi tukee vuorovaikutuksen kehitystä vaiheessa, jossa lapsen ilmaisu laajenee ele- ja toimintailmaisusta kohti sanojen käyttämistä.
Kirjoita kommentti