Puhevammaisten viikko osaa muuttua

Opiskelijoita Tikoteekin Avoimissa ovissaKehitysvammaliiton Tikoteekin Avoimissa ovissa on vuodesta toiseen riittänyt vilskettä. Välillä on jouduttu jonottamaankin.

Kävin läpi tämän vuoden Puhevammaisten viikon saldoa enkä voinut kuin ihmetellä, kuinka monet tahot yksin tai yhdessä olivat jälleen mukana. Heti Puhevammaisten viikon alussa Irina Savolainen ja kumppanit julkaisivat loistavan ja koskettavan blogin, jonka otsikko oli ”Me kuulumme yhteen”. Blogi loppui Jeren toivotuksiin: ”HYVÄÄ puhevammaisten viikkoa kaikille kohtalotovereille: EI OLLA hiljaa vain siksi, että ollaan puhevammaisia, kommunikointikeinot (joista löytyy jokaiselle se oikea) on sitä varten, että niitä KÄYTETÄÄN AKTIIVISESTI!!!!!!!!”

Tänä vuonna tapahtumia järjestettiin kahdeksalla paikkakunnalla, mutta ensimmäistä kertaa oli mahdollista osallistua myös verkon kautta useaan eri tilaisuuteen. Suunta on mainio, koska verkkotapahtumat antavat paremman mahdollisuuden esimerkiksi opiskelijoille kurkistaa tähän ”puhevammamaailmaan”. Joitain näistä voi seurata jälkeenpäinkin, esimerkiksi Tikoteekin Studia AAC -esitykset ovat edelleen katsottavissa Puhevammaisten viikon Facebook-sivulla. Somessa oli kaiken kaikkiaan enemmän pöhinää kuin ikinä eri puhevammaisuuteen liittyvistä teemoista. Vilkasta oli niin Twitterissä kuin Facebookissa – videoitakin julkaistiin enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Voimme yhdessä tehdä Puhevammaisten viikosta vieläkin näkyvämmän ja vaikuttavamman. Miltä kuulostaisi, jos ensi vuonna suuntaisimme puhevammaisuudesta tiedottamisen erityisesti sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille? Meillä Tikoteekissa on pantu merkille jo pitkään, kuinka kiinnostuneita oppilaitokset ovat osallistumaan avoimet ovet -tilaisuuksiin ja erittäin mielellään ne myös ottavat vastaan kouluihin jalkautuvia esittelyitä. Kokemusasiantuntijoiden ja alan ammattilaisten jakamaa tietoa arvostavat sekä opiskelijat että opettajat.

Opiskelijat ovat tulevaisuuden ammattilaisia, joiden taidoista kohdata ja ohjata puhevammaisia ihmisiä palveluiden piiriin riippuu monen puhevammaisen ihmisen mahdollisuudet osallistua ja OLLA ÄÄNESSÄ JA KUULUA!

Teksti: Tikoteekin johtaja Eija Roisko | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).