KUVAKOM-mobiilisovellus sopii muillekin kuin maahanmuuttajille
Ilmainen Kuvakom-mobiilisovellus on tarkoitettu avuksi kuvilla kommunikoimiseen. Sovellus on suunniteltu erityisesti turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien tarpeisiin, mutta sitä voivat hyödyntää monet muutkin.
Kuvakom-sovelluksessa voi ottaa esille kuvan kerrallaan tai niitä voi kerätä useita samalle aukeamalle niin sanottuun piirtotilaan. Piirtotilaan saa siirrettyä pelkät kuvat ilman niihin liittyvää tekstiä. Erona Kuvakomissa ja lääkinnällisen kuntoutuksen (kommunikoinnin) apuvälineissä – kuten esimerkiksi TAIKE-, SähköSANOMA- tai Roihu-kommunikointitaulustoissa – on se, että viimeksi mainituissa kuvat kerätään viestiriville, josta puhe tulostuu puhesyntetisaattorin ja taivuttimen ansiosta kieliopillisesti oikealle suomen kielelle. Kuvakom-sovelluksessa ei ole puhesynteesiä eikä taivutinta.
Kovakomissa haku toimii suomen kielellä ja kuvien nimet ovat suomenkielisiä. Muuten sovellus ei ole kielisidonnainen. Käyttäjä voi halutessaan tuoda kuvia piirtotilaan ja kirjoittaa kuvien nimen halutulla kielellä. Piirtotilan voi tallentaa kuvana ”Tallennetut kuvat” -luokkaan, mutta niitä ei voi viedä minkään aihepiirin kuviin.
Kuvakomin 1000 kuvaa on jaoteltu 14 aihepiiriin (pääkategoriaan) ja osa niistä on jaettu vielä alakategorioihin. Sanasto on valittu turvapaikanhakijoiden näkökulmasta. Kuvat ovat selkeitä ja sovellusta on helppo käyttää. Koska sovellus on kotimainen, kuvat vastaavat ulkomaisten kuvastojen kuvia paremmin Suomessa käytettäviä ilmaisuja.
Oman valokuvan tuominen Kuvakomiin on helppoa. Kuvan voi joko ottaa laitteen omalla kameralla tai valitsemalla puhelimen tai tabletin omasta kuvagalleriasta.
Kuvakomin etusivulla ensimmäiset aihepiirit ovat ”Turvapaikka” ja ”VOK” (Vastaanottokeskus). Tämä voi hieman hämmentää muita kuin varsinaisen kohderyhmän käyttäjiä. Sen sijaan muista kategorioista (terveys, tunteet, raha, tekemiset, Suomessa, liikenne ja matkustaminen, maat ja kielet, ruoka, uskonto, henkilöt, aika) hyötyvät monet käyttäjäryhmät. Kysymykset ja pikaviesti -luokassa löytyy useita hyödyllisiä kysymyssana-kuvia (milloin, minne, missä, paljonko, kenen kanssa).
Puhevammaisen käyttäjän näkökulmasta Kuvakomista puuttuu tärkeitä kategorioita kuten adjektiivit ja luontoon liittyvät kuvat. Käyttöä voi myös hankaloittaa se, että kategorioissa olevia kuvia ei voi poistaa eikä niihin voi lisätä uusia kuvia. Etusivulta ei myöskään voi poistaa ”turhia” kategorioita.
Hyviä ominaisuuksia aikaisemmin mainittujen lisäksi on mahdollisuus lähettää kuvia sähköpostilla, Whatsappilla tai tekstiviestinä. Viesteihin voi kuvan lisäksi kirjoittaa tekstiä.
”Papunetissä selvitetään mobiilisovelluksen laajentamista muiden kohderyhmien kuin turvapaikanhakijoiden käyttöön. Uudistuksia pyritään toteuttamaan tarpeen mukaan. Muita mahdollisia kohderyhmiä ovat esimerkiksi ihmiset, joilla on puhe- ja kommunikointivaikeuksia. Näiden kohderyhmien käyttöön sovellus voi tarjota nopean ja helpon keinon tukea kommunikointitilanteita silloin, kun muita välineitä tai keinoja ei ole käytettävissä,” kertoo hankkeessa mukana ollut IT-suunnittelija Arto Paappanen Papunetista.
Kuvakom sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Google Playsta (Android-laitteet) tai App Storesta (iPhone).
Sovelluksen kuvat ovat vapaasti saatavilla myös Papunetin kuvapankissa ja kuvatyökalussa.
Kirjoita kommentti