Avustava tietotekniikka arjen tukena: Ilmaiset kommunikointiohjelmat ja -sovellukset

Tänä vuonna Tikonen kertoo jokaisessa numerossaan avustavasta tietotekniikasta. Artikkelisarjan ensimmäinen osa antoi vinkkejä tietokoneen ja tablettilaitteen käyttöön oppimisen ja arjen apuna ilman erikseen asennettavia sovelluksia tai laitteita. Tällä kertaa aiheena ovat ilmaiset kommunikointiohjelmat ja -sovellukset.

Tietokoneille ja mobiililaitteille on nykyisin useita kommunikointiohjelmia ja -appeja eli sovelluksia. Kommunikointiohjelmaan voidaan rakentaa laaja kommunikointisanasto henkilölle, jolla on monipuolisia kommunikoinnin tarpeita. Kommunikointiohjelman voi saada kommunikointiarvioinnin yhteydessä henkilökohtaisena kommunikoinnin apuvälineenä Apuvälinekeskuksen kautta. Arjessa kommunikointiohjelmia voi hyödyntää monella eri tavalla omia kuvia ja ääniä käyttäen. Kuvia on helppo ymmärtää ja niitä voi käyttää keskustelun tukena. Ohjelmiin voi tehdä viikko- tai päiväohjelman tai toimintatauluja eri tilanteisiin. Kommunikointiohjelmaan voi rakentaa myös yksittäisiä sivuja, joissa on kaksi tai neljä kuvavaihtoehtoa. Tähän tarpeeseen löytyy myös ilmaisia ja helppokäyttösiä sovelluksia etenkin iPadille ja iPhonelle.

Kuvat kertovat

iPadin kameralla on helppo ottaa valokuvia. Valokuvat löytyvät iPadin kuvagalleriasta, ja kuvia voi yhdistää aiheittain albumeiksi; noin 5–10 kuvan aihealbumia voi käyttää hyvin selailemalla. Kuviin voi halutessaan myös lisätä tekstin: Valitse kuvan muokkaustilassa kynäkuvake, jolloin merkintätyökalut tulevat näkyviin. Teksti-ikkuna löytyy Plus-merkin kautta (ks. kuva).

Omia valokuvia on helppo lisätä PowerPoint-dioihin, ja valmiin esityksen tai pdf-tiedoston voi lähettää esimerkiksi sähköpostilla puhelimeen tai tablettiin. Pdf-esityksen diat voi selata läpi puhelimella tai tabletilla. PowerPoint-esityksen voi myös avata puhelimen tai tabletin PowerPoint-apissa.

tapit-sayit

tapit-sayit-sovellus näyttää näytöllä 2–9 kuvaa. Sormella pyyhkäisemällä näkyviin tulevat seuraavat yhdeksän kuvan näytöt. Kuvat haetaan iPadin kuvagalleriasta ja niihin voi lisätä äänitetyn äänen. Sovellus on englanninkielinen, mutta muokkauspuoli on selkeä ja koko sovellus on helppokäyttöinen. Ilmainen sovellus iPhonelle ja iPadille: tapit sayit App Storessa.


Twinkl symbols for AAC

Twinkl symbols for AAC on laaja kommunikointiohjelma, joka sisältää erilaisia käyttökelpoisia malleja sekä laajan kuvapankin. Lisäksi voi käyttää omia valokuvia. Malleista löytyy erikokoisia ruudukkoja kuville, ja kuviin voi lisätä tekstin.  Viestiriviä ei ole, mutta kuvien sanat tai lauseet puhutaan ääneen suomen kielellä.  Twinkl symbols for AAC on englanninkielinen, joten ruudukkoa muokattaessa kuvien sanat täytyy muuttaa suomeksi ja apin asetuksista vaihtaa puhekieli suomeksi. Kuvia on helppo löytää selaamalla, ja suosikkikuvat voi tallentaa. Ilmainen sovellus iPhonelle ja iPadille sekä Android- tabletille:  Twinkl  AppStoressa, Twinkle symbols Google Play -kaupassa.


BeMy Voice

BeMy Voice -sovelluksessa valitaan ensin ruudukon koko, ja sen jälkeen ruutuihin liitetään kuva ja ääni. Sovellus sisältää englanninkielisen Arasaac-kuvapankin, ja kuvia voidaan hakea kirjoittamalla tai selaamalla. Kuville kirjoitetaan itse puhuttava sana tai viesti, suomenkielinen ääni valitaan apin asetuksista. Omia kuvia voi käyttää iPadin kuvagalleriasta. BeMy Voice ei sisällä viestiriviä, eli kuville kannattaa antaa kokonaisia lauseita puhuttavaksi. Kuvaruutuihin ei saa näkymään tekstiä. Appi toistaa myös äänitiedostoja, joten se sopii laulutaulujen tekemiseen. BeMy Voice on englanninkielinen, mutta muokkauspuoli on selkeä ja sovellus toimii varsin hyvin, vaikka käytössä olisi enemmänkin sivuja. Sovelluksen yhteydessä sovelluskaupassa on lahjoitusmahdollisuus (donate), mutta sovellusta voi käyttää ilmaiseksi iPhonella ja iPadilla.  BeMy Voice App Storessa.


SymboTalk – AAC Talk

SymboTalk – AAC Talk on laaja kommunikointiohjelma iPadille ja Androidille. Siihen voi rakentaa kuvallisia sivuja ja linkittää nämä keskenään. Ruudukon koon sivulla voi määritellä (1 – 63 kuvaa/sivu). SymboTalkin kuvahaku hakee verkon yli Arsaac-, Mulberry- ja Sclera-kuvia, lisäksi voi käyttää omia valokuvia.  Asetuksista voi valita, näkyvätkö kuvien sanat tai lauseet näytöllä ja viestirivillä. SymboTalkin asetuksista voi valita suomenkielisen puheen. SymboTalk App Storessa, SymboTalk Google Play -kaupassa.


Click AAC

Click AAC on kehitteillä oleva hauska sovellus. Click AAC ottaa laitteen kameralla valokuvan, identifioi sen ja tarjoaa hetkessä valokuvan aiheeseen sopivia kuvasymboleja (Arasaac-symboleja). Asetuksista voi määritellä näytettävien symbolien määrän, ja kielen voi vaihtaa suomeksi. Sivut voi tallentaa. Apista löytyy helppo englanninkielinen ohje, miten symbolin tai tekstin voi vaihtaa (symbolihaku ei aina toimi) Click AAC on ilmainen sovellus iPadille ja Android-laitteille: Click AAC App Storessa, Click AAC Google Play -kaupassa.

Notebook-Notes, To-do, Journal (Zoho Corporation)

Notebook-appi on tarkoitettu muistiinpanojen kirjoittamiseen. Sivut voi tallentaa ”aihekorttina” omalla taustavärillä. Kortille voi antaa otsikon ja korttiin voi tallentaa sanalistoja tai valmiita lauseita. Lisätä voi myös valokuvan ja äänitetyn viestin. Appi on englanninkielinen mutta sovellus on helppokäyttöinen. Notebook Notes App Storessa.

Tekstistä puheeksi

Claro Speak

Claro Speak toistaa kirjoitettaessa jokaisen sanan ääneen aina välilyönnin jälkeen. Pisteen jälkeen se toistaa ääneen koko lauseen.Tekstin voi tallentaa dokumentiksi.  Asetuksista voi valita suomenkielisen puheen. Claro Speak on ilmainen sovellus iPhonelle ja iPadille sekä Android-laitteille: Claro Speak App Storessa, Claro Speak Google Play -kaupassa.

Grid Player

Grid Player sisältää TextTalker-nimisen osion, joka lukee ääneen kirjoitetun tekstin.  Grid Player puhuu sanan ääneen välilyönnin jälkeen ja valmiin lauseen pisteen jälkeen. Viestirivissä olevan lauseen voi toistaa Puhu- painikkeesta. Näppäimistö on iso ja selkeä  ja sisältää sanaennustuksen sekä Valmiit lauseet -osion. Grid Playeriin ei voi lisätä omia valmiita lauseita.  Grid Player on ilmainen appi iPadille: Grid Player App Storessa.


Talkie (Tekst naar spraak-Talkie)

Talkie puhuu kirjoitetun tekstin ääneen, kun napauttaa kuvaketta, mutta ei toista jokaista sanaa välilyönnin yhteydessä. Talkieen saa lisäksi tehty puhuvia painikkeita, mutta näiden painikkeiden teksti sanotaan vain ääneen. Lauseita ei voi tallentaa. Talkie App Storessa, Talkie Google Play -kaupassa.

Claro Com

Claro Com lukee viestiriville kirjoitetun sanan tai lauseen automaattisesti ääneen. Asetuksista voi määritellä, että teksti luetaan ääneen vasta napauttamalla puhekuplaa. Claro Com -sovellukseen voi tallentaa valmiita lauseita eri kategorioihin, ja sanoa niitä suomeksi ääneen tarpeen tullen. Claro Com on englanninkielinen, mutta selkeä ja helppokäyttöinen. Se toimii iPhonessa ja iPadilla: Claro Com App Storessa.


Mirror Talk

Mirror Talk näyttää kirjoitetun tekstin myös peilikuvana keskustelukumppanille. Tekstiä ei puhuta ääneen. Sovellus on ilmainen ja toimii iPhonessa ja iPadilla: Mirror Talk App Storessa.

Lisätietoa

Lopuksi: mitä on avustava teknologia?

Avustava teknologia, assistive technology, on laaja käsite. Yleisesti sillä viitataan erilaisiin apuvälineisin ja ratkaisuihin, jotka helpottavat niitä, joilla on fyysisisiä ja/tai kognitiivisia haasteita arjessa ja esimerkiksi opiskelussa. Avustavaa teknologiaa ovat täten esimerkiksi kuvakortit, pyörätuoli ja yhden viestin puhelaite; englannin kielessä tällaisiin apuvälineisiin viitataan usein määritteellä low-tech. Avustava tekniikka voi olla myös high-tech. Silloin viitataan ensi sijassa tietoteknisiin ratkaisuihin, kuten kommunikointilaitteisiin ja -sovelluksiin. Suomessa avustava teknologia -termi viittaa yleensä avustavaan tietotekniikkaan, jota käytetään yleiskäsitteenä tässä artikkelisarjassakin: esimerkiksi erilaisiin ratkaisuihin, jotka ovat monelle vammaisille ja toimintarajoitteisille henkilölle välttämättömiä, jotta he voivat käyttää tietokonetta.

Teksti: Marina Green-Järvinen, Jenni Saarilahti | Kuva: Tikoteekki, Pixabay | Julkaistu: 

Yksi kommentti

  1. Jes kiitos, hyvä kooste!

    Teksti puheeksi osioon lisäisin myös ilmaisen My Voice -sovelluksen Androidille.

    Suomenkielinen puhe, yksinkertainen ja visuaalisesti selkeä. Sovellukseen pystyy tallentamaan omia lauseita sekä pikaviesteihin että itse luotujen kategorioiden alle.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).