Avustava tietotekniikka: Click 2 Speak – ilmainen puhetta tuottava ruutunäppäimistö ja tietokoneen käytön apuvälinesovellus

Click 2 Speak on monipuolinen apuvälinesovellus, josta voi olla apua moneen eri tarpeeseen. Tutustu sovelluksen taustaan ja toimintoihin.

Click 2 Speak -sovellus on alun perin israelilaisen Gal Sontin kehittämä näyttönäppäimistösovellus, jonka kehityksen taustalla oli Sontin ALS-motoneuronitautidiagnoosi vuonna 2009. Sairastuttuaan Sont selvitti muilta ALS-potilailta, mitä odottaa taudin edetessä. Kävi ilmi, että yleisin haaste tietokoneen käytössä oli kirjoittaminen, johon yleisin ratkaisu oli erilaiset ruutunäppäimistösovellukset.

Sontilla oli yli 20 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä. Hän aloitti projektin, jonka tavoitteena oli luoda sovellus, joka auttaisi henkilöitä, joilla on jonkinlainen toimintakykyä alentava sairaus, käyttämään tietokonetta ja kommunikoimaan ilman kalliita ohjelmisto- tai laiteratkaisuja.

Vuonna 2016 Click2Speakin pohjalle perustettiin yritys, ja Sontin pitkäaikainen ystävä Dan Russ liittyi mukaan viemään projektia eteenpäin. Vaikka Sont itse menehtyi toukokuussa 2016, projektille saatiin rahoitusta Googlelta ja Israelin suurimmalta voittoa tavoittelemattomalta terveysalan järjestöltä Ezer Mizionilta. Tämä tuki takasi projektin tulevaisuuden ja kehityksen jatkumisen.

Click 2 Speak -esittelyvideo kehittäjän Youtube-kanavalla:

Ruutunäppäimistö

Ruutunäppäimistö on tietokoneen näytölle piirretty näppäimistö, jota käytetään yleensä kosketusnäytöllisissä laitteissa tai tilanteissa, joissa perinteistä fyysistä näppäimistöä ei voi käyttää. Ruutunäppäimistö toimii siten, että käyttäjä valitsee haluamansa kirjaimet, numerot ja muut merkit koskettamalla niitä näytöllä sormella tai muulla osoitinlaitteella. Ruutunäppäimistö voi myös tarjota erilaisia toimintoja ja asetuksia, kuten äänenpainikkeita tai pikavalintoja, jotka helpottavat käyttöä erityisesti niille, joilla on vaikeuksia käyttää perinteistä näppäimistöä esimerkiksi fyysisen vamman tai sairauden vuoksi.

Click 2 Speakin Aloitusnäkymässä pääosan sovelluksesta vie täysikokoinen näyttönäppäimistö. Näppäimistöön voidaan valita standardi QWERTY- tai aakkosellinen näppäimistö ja sen kokoa ja värejä voidaan vaihtaa. Näppäimistöä voidaan myös mukauttaa useilla muilla asetuksilla käyttäjän tarpeiden mukaan.

Näppäimistössä on myös Swiftkeyn sanaennustuskirjasto, mutta ainakin kirjoitushetkellä suomenkielinen sanaennustuskirjasto ei toimi testatulla, Windows 11 -käyttöjärjestelmää käyttävällä koneella. Sanaennustus kuitenkin oppii uusia sanoja käytön myötä.

Tekstistä puheeksi -kommunikointi

Tekstistä puheeksi-teknologia voi muuntaa kirjoitetun tekstin puheeksi – antaen käyttäjälle näin mahdollisuuden ilmaista ajatuksiaan ja kommunikoida muiden kanssa äänimuodossa, vaikka puhekyky olisi menetetty. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa, kuten kommunikoinnissa läheisten kanssa, terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tai julkisissa tilanteissa.

Yksi Click 2 Speakin pääkäyttötarkoituksista onkin mahdollistaa kommunikointi tekstistä puheeksi -toimintoa käyttäen. Sovelluksen yläosassa on tekstikenttä, johon voidaan syöttää tekstiä näyttönäppäimistöllä ja puhua kirjoitettu teksti äänen puhesynteesiä käyttäen.  Sovellukseen voidaan myös tallentaa valmiita lauseita usein käytettyjä viestejä varten. Näiden lisäksi Click 2 Speakissa on myös hälytyspainike, jolla voidaan toistaa haluttu äänimerkki avun tai huomion saamiseksi.

Tietokoneen ohjaus

Vaihtoehtoiset tietokoneen ohjaustavat ovat menetelmiä ja laitteistoja, jotka mahdollistavat tietokoneen käytön henkilöille, joilla on vaikeuksia käyttää perinteisiä näppäimistöjä ja hiiriä tai joilla on erityistarpeita, kuten liikunta- tai toimintarajoitteita.

Click 2 Speak -sovellus mahdollistaa ruutunäppäimistön käytön ja tietokoneen ohjaamisen vaihtoehtoisilla ohjaustavoilla kuten erilaisilla erikoishiirillä, joita ovat mm. katseohjauslaitteet, päähiiret, erilaiset liikkeeseen perustuvat hiiret, joystick-hiiret ja muut vastaavat. Sovellus tukee myös käyttökytkimiä, jotka mahdollistavat tietokoneen ja ruutunäppäimistön käytön kahdella käyttökytkimellä. Ruutunäppäimistön oikealla puolella löytyy myös pikatoimintoja tekstinkäsittelyyn, laskin sekä yleisimmille tietokoneen toiminnoille.

 

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Click 2 Speak on monipuolinen apuvälinesovellus, josta voi olla apua moneen eri tarpeeseen. Pienet tekniset ongelmat, kuten suomenkielisen tekstiennustuskirjaston puuttuminen sekä sovelluksen satunnainen kaatuminen Microsoft Chrome selainta käyttäessä, voivat kuitenkin olla ongelmallisia joillekin käyttäjille. Ongelmaa ei kuitenkaan ilmennyt muita esim. Googlen Chrome-selainta käyttäessä. Ongelmista on laitettu palautetta valmistajalle, ja toivottavasti sovellusta päivitetään tulevaisuudessa niin, että nämä ongelmat poistuvat. Sovellus on ilmainen, joten sitä voi kuitenkin suositella kokeiltavaksi kaikille, joilla on tarvetta tämän tyyppiselle apuvälinesovellukselle. Valmistajan mukaan ohjelmasta on suunnitteilla myös OS X-, iPad- sekä Android-versiot, mutta näiden julkaisuajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa.

+ Monikäyttöinen
+ Monipuoliset säätömahdollisuudet
+ Tuki useille eri ohjaustavoille
– Suomenkielinen ennustus ei toimi (ei valmista sanakirjastoa, oppii kirjoitetut sanat)
– Kaatuu joissain ohjelmissa (Microsoft Edge -selain)Valmistajan kotisivu: https://www.click2speak.net/

 

Teksti: Taro Katajisto | Kuva: Pixabay, Tikoteekki | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).