Esteetöntä ja yhdenvertaista iloa esteettömässä leikkipuistossa

Rinnekodin leikkipuisto Espoon Lakistossa on suunniteltu esteettömäksi ja kaikkia lapsia varten. Puiston vauhdikas meno ja iloinen tunnelma nostavat esiin uusia piirteitä leikkivistä lapsista, sanoittakin.

”Naurua, iloa ja vauhdin hurmaa”, kuvaa lasten pienryhmäkoti Hiialan palveluyksikön johtaja Annu Aromaa Rinnekodin esteettömän leikkipuiston tunnelmaa Espoon Lakistossa.

Puisto avattiin vuonna 2019. Aromaa oli mukana ideoimassa ja suunnittelemassa puistoa alusta lähtien.
”Työskentelin muutaman vuoden Australiassa ja olin vaikuttunut yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden huomioimisesta siellä, joten sain paljon ideoita. Suomeen palattuani yritin etsiä esteettömiä leikkipaikkoja asiakkailleni, mutta niitä ei juurikaan ollut”, hän taustoittaa. ”Olinkin innoissani, kun rahoitus omaan leikkipuistoomme järjestyi ja esihenkilöni pyysi minua mukaan projektiin. Leikkipuisto on toteutettu lahjoitusvaroilla ja sitä on suunniteltu moniammatillisesti myös käyttäjien toiveita kuunnellen. ”

Yhdenvertaista leikkiä

Lakiston leikkipuiston toteutti LeikkiSet Oy. Lähtökohtana oli leikin merkityksellisyys ja kaikkien lasten oikeus ulkona leikkimiseen. Lopputulos on monipuolinen ja värikäs.

”Minulle oli tärkeää mahdollisuus monipuoliseen leikkiin. Meillä on esimerkiksi kaksi hiekkalaatikkoa: maan tasalla oleva ja korotettu. On pyörätuolikeinu, hämähäkkikeinu ja tavallinen keinu sekä karuselli, johon pääsee pyörätuolilla. Puistossa on myös kiipeilyteline ja suuri monitoimiteline, jota voi käyttää liukumäkeä lukuun ottamatta pyörätuolilla. Telineessä on muun muassa soittimia ja motoriikkaa harjoittavia toimintoja”, Annu Aromaa esittelee. ”Leikkivälineet ovat värikkäitä, ja keskellä puistoa kulkee värikäs polku. Puiston pohja on tekonurmea, jolla on helppo liikkua. Maisema-arkkitehdin suunnitelmassa oli lehtipuita, mutta halusin puistoon hyötykasveja. Nyt puistossa kukkii keväisin kirsikka-, omena- ja luumupuut, ja myöhemmin kesällä leikkipuistossa kävijät voivat korjata satoa puista ja marjapensaista. ”

Esteetön leikkipuisto on otettu erinomaisesti vastaan. Ajatus siitä, että puisto on kaikille, on toteutunut.

”On upeaa, että täällä kaikki voivat leikkiä yhdenvertaisesti. Vanhemmilta on tullut vain positiivista palautetta: he iloitsevat, että voivat mennä lapsensa kanssa ulos leikkimään ja lapsi saa kokea asioita, jotka eivät välttämättä olisi muuten mahdollisia. Lapsille on tärkeää voida leikkiä ja riemuita yhdessä omien sisarusten ja muiden lasten kanssa. Erityisesti karuselli ja hiekkalaatikot ovat suosittuja”, Aromaa sanoo.

Pyörätuolikaruselli ja korotettu hiekkalaatikko.Esteettömässä leikkipuistossa voi kokeilla pyörätuolikarusellia. Myös hiekkaleikit ovat suosittuja, ja hiekkalaatikoita on kaksi: maan tasalla oleva ja korotettu.

Ilmeet kertovat

Puiston monitoimitelineessä on viittomakielen sekä pistekirjoituksen aakkoset. Kuvilla kommunikoivat lapset tuovat tällä hetkellä mukanaan kuvakorttinsa tai apuvälineensä.

Annu Aromaa sanoo, että puistosta on saatu palautetta niiltäkin lapsilta, jotka eivät kommunikoi sanoilla tai kuvilla: ”Esimerkiksi karusellissa ilmeet kertovat ilosta ja riemusta.”

Ilmeitä ja reaktioita tarkkailemalla voi oppia ja oivaltaa paljon.

”Liikkuminen ja puistossa tekeminen näyttävät, mistä lapsi pitää – vaikkapa vauhdin hurmasta. Erilaisia asioita kokeilemalla lapsesta voi huomata täällä uusia piirteitä ja oppia uutta”, Aromaa pohtii.

Suunnitelmissa kommunikaatioseinä

Lakiston esteetöntä aluetta kehitetään edelleen. ”Suunnitelmissa on saada leikkipuistoon vielä ainakin kuvallinen kommunikaatioseinä helpottamaan leikkipuiston käyttäjien esteetöntä vuorovaikutusta. Toivon sen toteutuvan jo tänä vuonna”, Annu Aromaa kertoo.

Alueella on jo myös esteetön frisbeegolfrata. Se on suunniteltu niin, että radalla voi liikkua pyörätuolilla ja korivälit ovat lyhyempiä. Yksi kori on suunniteltu siten, että kiekkoa ei edes tarvitse heittää saadakseen sen koriin. Rataa voi pelata myös jalkapallolla tai sählymailoilla. Aromaan haaveissa on myös esteetön luontopolku sekä muun muassa liukumäki läheiselle rinteelle.

”Australiassa lähellä kotiani oli suuri esteetön leikkipuisto, jonne tultiin pitkienkin matkojen takaa ja eväät mukana viettämään hauskaa kesäpäivää. Olisi hienoa, jos meidänkin esteettömästä puistostamme ja alueestamme kehittyisi sellainen paikka”, hän toivoo.

Pyörätuolikeinu, jonka ympärillä on aita.Tervetuloa keinumaan!

Tervetuloa leikkimään

Rinnekodin omien yksiköiden lisäksi Lakiston esteetöntä leikkipuistoa käyttävät Rinnekodin koulun oppilaat sekä läheisen päiväkodin lapsiryhmät. Annu Aromaa kannustaa kaikkia muitakin tutustumaan puistoon, sekä perheitä että ammattilaisia.

”Kaikki saavat tulla tänne vapaasti. Meille voi myös antaa palautetta ja kehitysideoita”, hän sanoo. ”Alun perinkin ajatukseni oli, että perheet löytäisivät Lakiston esteettömän leikkipuiston ja tulisivat rohkeasti kokeilemaan sitä. Soisin mielelläni kaikille lapsille leikkipuiston riemun. Toivon myös, että alue inspiroisi ammattilaisia ympäri maata, jotta esteettömiä leikkipaikkoja tulisi lisää ja lapset voisivat leikkiä tasavertaisesti.”

Teksti: Jenni Saarilahti | Kuva: Annu Aromaa | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).