3D-tulostettu kehikko auttaa näppäimistön ja tablettilaitteen käytössä

Näppäimistön tai kosketusnäytöllisen laitteen käyttäminen voi olla vaikeaa, jos käsien hallinnassa on ongelmia esimerkiksi vapinan takia. Silloin kehikko voi auttaa sormen kohdentamisessa ja laitteen käyttämisessä.

Aiemmin tietokoneen näppäimistölle oli helposti saatavissa kirjoittamista helpottavia kehikkoja, niitä kutsuttiin myös ritilöiksi. Nykyisin valmiita kehikkoja on vaikea löytää, sillä näppäimistövalikoima on hyvin laaja, ja tablettilaitteille kehikkoja ei ole ollut juuri lainkaan. Koska tabletteihin saa nykyisin useita kommunikoinnin ohjelmia, jolloin tabletti toimii myös kommunikoinnin apuvälineenä, niin tabletin käyttöä helpottava kehikko voisi olla monelle hyödyllinen. Tabletteihin on ollut kuitenkin vaikeaa löytää jopa suojakuoria – ja sitten pitäisi vielä löytää kehikko, joka sopii laitteeseen, suojakuoreen ja erityisesti laitteella käytettävään kommunikaatio-ohjelmaan tai muuhun sovellukseen.

 

Yksilöllistä tulostamista

Ratkaisu näihin ongelmiin saattaa olla 3D-tulostin. Sillä on mahdollista tulostaa mittatarkka ja edullinen kehikko näppäimistön tai tablettilaitteen päälle. Kehitysvammaliiton Tikoteekki on ollut mukana kehittämässä iPad-kehikkoa yhdessä Olli-Pekka Kurpan ja Sandpiper 3D Oy:n kanssa.

”3D-tulostaminen on hyvin kätevää, mutta kehikko vaatii paljon suunnittelutyötä, vaikka verkosta löytyy jonkin verran valmiita ohjeita, joilla lähteä liikkeelle”, kertoo Marina Green-Järvinen, avustavan tietotekniikan asiantuntija Tikoteekista. ”Pitää tietää, mikä laite käyttäjällä on ja miten hän sitä käyttää. Kun ohjelma ja sen sisällöt ovat tiedossa, kehikon ruudukko voidaan suunnitella tarkasti niin, että jokaiselle tarpeelliselle sisällölle ja toiminnolle on oma aukkonsa. Suunnittelijan pitää myös ottaa huomioon, miten kehikko kiinnitetään laitteeseen, eli suunnittelussa pitää huomioida myös suojakuori.”

Tikoteekin Kurpalta tilaamissa testikehikoissa on kaksi mallia iPad-käyttöön. Go Talk Now -ohjelman käyttöön suunnitellussa kehikossa on yhdeksän solua ja kokonaisuus on suunniteltu niin, että aloitussivulle siirtyminen on helppoa. ”Jos tarvitsee tällaista kehikkoa, kannattaa keskustella oman Apuvälinekeskuksen kanssa”, Green-Järvinen vinkkaa.

Muita vinkkejä

Jos kehikkoa ei ole saatavilla, kannattaa kokeilla iPadin tai Windowsin käyttöjärjestelmän säätämistä.

”Asetuksilla voi vaikuttaa siihen, miten laite suhtautuu kosketukseen, esimerkiksi kuinka nopeasti ja herkästi se reagoi siihen”, Marina Green-Järvinen sanoo. ”Moni on saanut iPadin käyttöön apua myös erityisestä kosketusnäyttökynästä, jonka käyttöä voi helpottaa kynätuella.

Lisää tietoa näppäimistöistä ja näppäimistöapuvälineistä saa Papunetin sivuilta.

 

Teksti: Jenni Saarilahti | Kuva: Jenni Saarilahti | Julkaistu: 

Yksi kommentti

  1. Hyvä sekä asiantunteva kirjoitus, oli myös helppo ymmärtää vaikkei tietotekniikasta okeistaan mitään ymmäistäisi.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).