Tärkeitä kohtaamisia puhevammaisten viikolla

Valtakunnallista puhevammaisten viikkoa vietettiin 3.–9.10.2022. Teemaviikon kohtaamiset ja keskustelut osoittivat, että aihe kiinnostaa ja siitä on tärkeä jakaa tietoa niin eri alojen ammattilaisille kuin puhevammaisille ihmisille läheisineen – ja aivan kaikille.

”Mitä on puhevammaisten tulkkauspalvelu?”
”Mistä saan tulkkauspalvelua?”
”Miten kohtaan erilaisen ihmisen?”
”Miten kohtaan ihmisen, joka puhuu epäselvästi?”

Muun muassa tällaisia kysymyksiä saivat puhevamma-alan työntekijät ja kokemusasiantuntijat vuosittaisella, valtakunnallisella puhevammaisten viikolla 3.–9.10.2022. Viikkoa vietettiin tällä kertaa teemalla Nyt on aika kohdata! Kohtaamisia syntyikin runsaasti erilaisissa läsnä- ja verkkotapahtumissa sekä sosiaalisessa mediassa.

Puhevammaisuuden kirjo esiin – yksilöllisesti

”Viikon aikana herännyt keskustelu ja tapahtumien järjestäjille esitetyt kysymykset puhevammaisuudesta osoittavat, että aihe kiinnostaa ja siitä on tärkeä jakaa tietoa niin eri alojen ammattilaisille kuin puhevammaisille ihmisille läheisineen – ja aivan kaikille”, sanoo Kaisa Martikainen, erityisasiantuntija,  puheterapeutti Kehitysvammaliiton Tikoteekista.

Hän oli tänä vuonna mukana tuomassa puhevammaisten viikolle mukaan erityisesti olemuskielisten ihmisten viestiä. Tikoteekin tuottama ja olemuskielisistä ihmisistä kertova video Tarvitsen sinua, että voin kertoa sai suurta näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, ja sen lyhyt versio näkyi Ylen tv-kanavillakin.

”Videosta on tullut hyvää palautetta. Videomuoto on hyvä tapa konkretisoida asioita ja tuoda ne sinne, missä ihmiset ovat: kotisohvalle television kautta, puhelimen ja somen kautta minne tahansa. Videolla saatiin näkyväksi olemuskielisten ihmisten ryhmää ja sitä, että jokainen olemuskielinen henkilö on oma persoonansa, jolla on omat mieltymyksensä ja mielipiteensä”, Martikainen kertoo. ”Olemme kuulleet, että videota katsotaan teemaviikon jälkeenkin. Kuulimme, että esimerkiksi erään toimintakeskuksen kehitysvammaiset, olemuskieliset asukkaat katsovat sitä mielellään.”

Toinen Tikoteekin puhevammaisten viikolle tuottama video, Tulkin päivä, antoi sekin arvokasta tietoa niin puhevammaisten tulkin työstä kuin asiakaskunnastakin. ”Sosiaali- ja terveysalan erilaisissa organisaatioissa työskentelee monen alan ammattilaisia. Kuulimme, että tämä video ja puhevammaisten viikon keskustelut antoivat myös monelle alan työntekijälle uutta tietoa tulkin työstä ja tulkkauspalvelusta. Toivomme, että tämä auttaa yhä useampia puhevammaisten tulkkauspalvelua tarvitsevia samaan tulkin käyttöönsä”, kertoo puolestaan asiantuntija, puhevammaisten tulkki Virpi Yiannakou Tikoteekista.

Kokemusasiantuntija tietää parhaiten

Puhevammaisten viikko on suuri ponnistus, joka syntyy vain eri toimijoiden yhteistyöllä ja aktiivisuudella. Tämän vuoden teemaviikon palautekeskustelut vahvistivat käsitystä kokemusasiantuntijoiden merkityksestä.  Puhevammaisia kokemusasiantuntijoita oli mukana teemaviikolla sekä videoiden välityksellä että erilaisissa yleisötapahtumissa, kuten eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa.

”Vain puhevammainen henkilö itse voi todella kertoa, millaista hänen elämänsä on ja millaisia tarpeita ja toiveita hänellä on. Kiitämme lämpimästi jokaista kokemusasiantuntijaa, joka antaa rohkeasti kasvonsa ja äänensä tärkeälle asialle”, Kaisa Martikainen sanoo.

Seuraavan puhevammaisten viikon suunnittelu alkaa jo lähiaikoina. Toiveita ja ideoita voi lähettää Kehitysvammaliiton Tikoteekille sähköpostilla osoitteeseen tikoteekki@kvl.fi

Lue lisää

Teksti: Jenni Saarilahti | Kuva: Tikoteekki | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).