Puhevammaisten Vertaistukiyhdistys aloittaa toimintaansa
Puhevammaisten Vertaistukiyhdistys eli Puhva perustettiin 30.9.2020 Oulussa – juuri Puhevammaisten viikon kynnyksellä. Perustamiskirjan allekirjoittivat pitkän linjan vaikuttajat Pirjo Palenius, Liisa Mertala ja Satu Rautiainen.
Kysyimme Satu Rautiaiselta ja Liisa Mertalalta, mikä sai heidät juuri nyt ryhtymään toimeen yhdistyksen perustamiseksi.
”Olin tutustunut Tikoteekin kautta Liisaan. Tammikuussa 2020 pohdin Timo-veljelleni monivuotista ajatusta siitä, olisiko hyvä perustaa puhevammaisten etua ajava yhdistys. Veljeni kysymys ’Mikset sinä perusta itse? ’ osui ja upposi. Samana iltana kysyin Liisalta, perustetaanko oma yhdistys. Loppu on historiaa!”, kertoo Satu Rautiainen.
Liisa Mertalankin mielessä ajatus yhdistyksen perustamisesta oli ollut kauan. ”Jo vuosia sitten tutkin yhdistyksen perustamisasioita, kun mietimme Oulussa yhden toisen yhdistyksen perustamista, mutta se yhdistys jäi haaveeksi. Sitten aloin keväällä 2018 vetää omaa Porina-ryhymää puhevammaisille ja pääsin pääkaupunkiin kertomaan meistä ja pohtimaan puhevammaisten asioita. Tunsin, että on tärkeää jakaa kokemuksia puhevammaisuudesta. Kun Satu sitten kysyi, että perustetaanko yhdistys, olin valmis. Näin pääsen vielä lisää vaikuttamaan ja luomaan yhteistyötä eri tahojen kanssa. ”
Aluksi yhdistyksen perusasiat kuntoon
”Ensin täytyy saada perusasiat kuntoon: some, nettisivut, jäsenrekisteri ja pankkitili. Kun nämä ovat kunnossa, voimme alkaa kerätä jäseniä. Täytyy tietysti myös kysellä, mitä jäsenet haluavat. Yksi tavoite on perustaa ympäri maata erilaisia ryhmiä puhevammaisille yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa,” vastaa Liisa Mertala kysymykseen uuden yhdistyksen suunnitelmista.
Satu Rautiaisen mielestä tarvitaan myös julkisuutta ja tiedottamista puhevammaisille kansalaisille ja yhteistyötä järjestöjen ja muiden instanssien kanssa.
Toiminnan keskiössä puhevammaisten kansalaisten arki, palvelut ja vertaistuki
”Puhva on valtakunnallinen yhdistys, joka voi toimia myös paikallisesti. Yhdistyksemme tekee kaikkien suomalaisten puhevammaisten kansalaisten eteen töitä”, sanoo Satu.
”Yhdistyksemme tavoitteena on etenkin puhevammaisten arjen edistäminen, vertaistuen löytäminen ja tiedottaminen puhevammaisuudesta. Tietenkin yhteistyön tekeminen muiden järjestöjen ja tahojen kanssa on tärkeää”, Satu jatkaa.
Liisan mukaan toiminnalla pyritään parantamaan yleistä tietoisuutta puhevammoista. Tarkoituksena on jakaa tietoa ja kokemuksia, jotta puhevammaiset osaisivat hakea ja käyttää heille kuuluvia palveluja.
Kuinka voi liittyä jäseneksi?
Puhvan varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä puhevammaisuuden kirjoon kuuluva henkilö. Kannatusjäsen voi olla kuka tahansa, joka hyväksyy yhdistyksemme tarkoituksen ja säännöt eli henkilö, joka tahtoo todella kunnioittaa puhevammaisten kansalaistemme yhteiskunnallista asemaa. Jäsenmaksu on sekä jäseniltä että kannatusjäseniltä 15 euroa. Yritykset ja järjestöt voi tukea Puhvaa lahjoituksilla.
Yhdistyksen hallituksen kokoonpano on seuraava: puheenjohtajana toimii Satu Rautiainen, varapuheenjohtajana Liisa Mertala, muut hallituksen jäsenet ovat Pirjo Palenius, Tytti Luoma ja Eija Roisko. Viimeksi mainittu toimii yhdistyksen sihteerinä.
Lopuksi kysyimme, miltä tuntuu, kun yhdistys on nyt saatu perustettua.
”Hienolta, mutta tietenkin jännältä, mitä kaikkea tuo yhdistys tuo tullessaan”, vastaa Satu Rautiainen. Liisa Mertalankin vastauksesta huokuu pientä jännitystä. ”Apua mihinkä tulikaan ryhdyttyä!”
Lisätietoja saa yhdistyksen verkkosivuilta , joita täydennetään koko ajan tai sähköpostilla puhva@outlook.com
Puheva on myös Facebookissa
Kirjoita kommentti