Avustava tietotekniikka arjen tukena: Käytä sujuvasti tietokonetta tai tablettilaitetta

Tänä vuonna Tikosen joka numerossa kerrotaan avustavasta tietotekniikasta. Sillä voidaan tarkoittaa yksinkertaisimmillaan television kaukosäädintä, mutta avustavaa tietotekniikkaa on myös kommunikointiohjelma, hoivarobotti tai älytalon automaatio. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, millainen avustava tietotekniikka on helposti monien ulottuvilla. Erityinen painopiste on, miten tietokonetta tai tablettilaitetta voi käyttää oppimisen ja arjen apuna ilman erikseen asennettavia sovelluksia tai laitteita.

 

Säädä järjestelmä sopivaksi

Tietoteknistä laitetta on sujuva käyttää, kun sen käyttöjärjestelmän asetukset vastaavat omia tarpeita ja mieltymyksiä.

Microsoftin Windows 10- ja 11-käyttöjärjestelmien asetuksista voi säätää monia asioita, kuten sitä, miten laite näkyy käyttäjälleen. Valitse Aloitus/Käynnistä-valikon Asetukset-painike tai avaa asetukset näppäinkomennolla Windows-näppäin + I-näppäin. Mukauttaminen-kohdassa voit vaikuttaa muun muassa näytön kontrastiin, väreihin ja fontteihin eli kirjasimiin ja niiden kokoon.

Tietokoneen helpompaan käytettävyyteen liittyvät toiminnot löytyvät Aputoiminnoista ja Helppokäyttötoiminnoista. Esimerkiksi tietokoneen osoittimen (hiiren kursorin) väriä ja kokoa voi vaihtaa. Erillisen näppäimistön sijaan voi käyttää näyttönäppäimistöä ja kirjoittaa näyttöä koskettamalla tai hiirellä osoittamalla.  Myös standardinäppäimistön näppäimien toiston suodatus -toiminto löytyy Aputoiminnoista. Kun se on aktivoitu, turhat toistuvat kirjaimet jäävät pois. Kirjoittaessa ei silloin tule montaa samaa kirjainta, vaikka sormi siirtyisi näppäimeltä hitaasti. Näppäinyhdistelmiä taas voi suorittaa yksi näppäin kerrallaan käytä alas jääviä näppäimiä -toiminnolla. Windows-järjestelmässä on myös kirjoittamista helpottava sanaennustustoiminta (ks. Näppäimistö – Lisäasetukset – Kirjoitusasetukset).

Myös iPadin iOS-järjestelmää voidaan muokata monipuolisesti käyttäjän mukaan. Muokkausasetukset ovat iPadin Asetuksissa kohdissa Yleiset ja Käyttöapu. Esimerkiksi Käyttöavun Kosketus-kohdasta löytyy Kosketusten mukautus -toiminto, joka muuttaa näytön reagointia sormen kosketukseen. Sormen pidon keston voi määritellä, tai jos aktivoit Älä huomioi toistoa -kohdan, voit estää esimerkiksi useiden kirjainten syöttämisen vahingossa.

Tekstistä puheeksi

Myös netinkäyttöä voi helpottaa monella tavalla, kuten tekstin kokoa muuttamalla. MS Edgessä sen voi tehdä esimerkiksi näppäinkomennolla: CTRL+ suurentaa tekstiä ja CTRL­- pienentää sitä. IPadissa selaimen osoiterivin alussa on iso ja pieni A-kirjain, joiden avulla voi muuttaa tekstin kokoa. A-kirjaimien kautta avautuu myös valikko Näytä lukija. Kun se on aktivoitu, nettisivusta saa pelkkää tekstiä sisältävän version. Samalla voi muuttaa sivun fonttia ja taustaväriä.

Toisinaan on helpompi kuunnella kuin lukea. MS Edgessä nopein tapa kuunnella verkkosivun sisältö on klikkaamalla A)) -kohtaa eli Lue tämä sivu ääneen -toimintoa selaimen osoiterivillä. Ipadin Käyttöavussa on Puhuttu sisältö / Puhu valinnat -toiminto, joka tuo Puhu-painikkeen näkyviin sanaa tai tekstiä valittaessa ja toimii kaikissa tekstiä sisältävissä sovelluksissa. Jos asetuksista on aktivoitu Puhu sivu, nettisivun voi myös kuunnella, Puhu näyttö taas lukee ääneen koko näytön sisällön. Kirjoittaessa puhu -toiminto kertoo iPadin näppäimistöä käytettäessä ääneen kirjaimien nimet ja kirjoitetut sanat.

Osuitko nettisivulle, jonka kieltä et ymmärrä tai jota et osaa kääntää keskustelukumppanisi kielelle? MS Edge -selaimella voit kääntää nettisivun tekstin haluamallesi kielelle tai katsoa tietyt sanat kuvina. Klikkaa kirjalta näyttävää kuvaketta nettisivun osoiteopalkin oikeassa reunassa. Pääset Syventävään lukuohjelmaan. Käännä-kohdasta voit valita haluamasi kielen. Klikkaa sen jälkeen kohdasta Käännä koko sivu. Voit myös katsoa, miltä sivun tietyt sanat näyttävät kuvina. Klikkaa kohdasta Kuvasanasto ja vie kohdistin (hiiri) tekstin päälle. Kun kohdistin muuttuu tähdeksi jonkin sanan kohdalla, klikkaa, niin näet sanaa selittävän piirroskuvan. Tässä kuvassa Tikoteekin sivuston alisivu Kommunikoinnin apuvälineet on käännetty MS Edgellä englanniksi ja myös kuvatuki on päällä.

MS Edgen Syventävässä lukuohjelmassa on myös muita ominaisuuksia. Myös sen avulla voit kuunnella sivun sisällön Lue ääneen -kohdasta. Kun olet klikannut Lue ääneen, valitse Ääniasetuksista haluamasi kieli (suomen kieli: Microsoft Heidi – Finnish (Finland)) ja liukuvalikosta sopiva puheen nopeus. Tekstiasetukset-kohdassa voit muuttaa tekstin kokoa, välistystä (kirjainten välejä), fonttia, tekstisarakkeen tyyliä ja sivun teemaa eli ulkoasua, siis koko sivunäkymää. Jos tavutus auttaa lukemista, voit lisätä sen ja myös sanaluokkien hahmottamista edesauttavia huomiovärejä Kielioppityökalut-kohdasta.

…ja puheesta tekstiksi

MC Officessa on monenlaisia helppokäyttötoimintoja. MS Wordissa tekstin voi kuunnella Lue ääneen -toiminnolla, joka löytyy esimerkiksi kirjoittamalla MW Wordin yläpalkin hakukenttään ”lue ääneen”.  Jos kirjoittaminen on vaikeaa, tekstin voi tuottaa puhumalla MS Wordissa. Sanele-toiminto löytyy Wordin ylänavigaation Aloitus-välilehdeltä.

IPadin puheapu Siri on monille tuttu, mutta lisäksi iPadin asetuksien Yleiset-kohdan alakohdasta Näppäimistöt löytyy toiminto Ota sanelu käyttöön. Kun se on aktivoitu, näppäimistöön välilyöntipainikkeen viereen ilmestyy mikrofonin kuva, ja teksti voidaan tuottaa puhumalla. Sanelu vaatii verkkoyhteyden.

Ohjeita ja lisätietoa

Tietoa Windows-käyttäjälle

Tietoa iOS-käyttäjälle

Muita vinkkejä

  • Pdf-tiedoston voi avata MS Edgessä. Silloin saat kaikki yllä kerrotut MS Edgen toiminnot käyttöön myös pdf:n sisällön hahmottamisessa. Jos taas avaat pdf:n MS Wordissa, voit tutustua sen sisältöön MS Wordin helppokäyttötoimintojen avulla. Samalla saat pdf-tiedostosta käyttöösi Word-tiedoston, jolloin voit esimerkiksi muokata tai kommentoida sen tekstiä helposti. Voit myös kuunnella avatun pdf:n sisällön MS Wordissa. Klikkaa pdf-tiedostoa hiiren oikealla painikkeella ja valitse, missä ohjelmassa haluat avata sen.
  • Myös iOS-käyttäjä voi hyödyntää MS Officen helppokäyttötoimintoja. Lataa laitteellesi MS Office -sovellus, niin saat käyttöösi MC Officen työkalut sekä lisäksi erillisiä aputoimintoja.
  • Papunetissä on paljon tietoa avustavasta tietotekniikasta. Esimerkiksi koosteessa Tietokoneet ja tabletit on kerrottu helppokäyttötoimintojen lisäksi mm. siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon tietokonetta tai tablettia valittaessa ja miten eri laitteita voi ohjata (esim. hiirellä, katseella, kytkimellä). Lue Papunetin kooste Tietokoneet ja tabletit.

Lopuksi: mitä on avustava teknologia?

Avustava teknologia, assistive technology, on laaja käsite. Yleisesti sillä viitataan erilaisiin apuvälineisin ja ratkaisuihin, jotka helpottavat niitä, joilla on fyysisisiä ja/tai kognitiivisia haasteita arjessa ja esimerkiksi opiskelussa. Avustavaa teknologiaa ovat täten esimerkiksi kuvakortit, pyörätuoli ja yhden viestin puhelaite; englannin kielessä tällaisiin apuvälineisiin viitataan usein määritteellä low-tech. Avustava tekniikka voi olla myös high-tech. Silloin viitataan ensi sijassa tietoteknisiin ratkaisuihin, kuten kommunikointilaitteisiin ja -sovelluksiin. Suomessa avustava teknologia -termi viittaa yleensä avustavaan tietotekniikkaan, jota käytetään yleiskäsitteenä tässä artikkelissakin: esimerkiksi erilaisiin ratkaisuihin, jotka ovat monelle vammaisille ja toimintarajoitteisille henkilölle välttämättömiä, jotta he voivat käyttää tietokonetta.

Artikkelisarjan seuraavassa osassa aiheena on tietokone tai tabletti kommunikoinnin apuvälineenä. Esittelemme kommunikointiohjelmia ja hyötysovelluksia.

 

Teksti: Marina Green-Järvinen, Jenni Saarilahti | Kuva: Tikoteekki, Pixabay | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).