Miten digitalisoida painetut tekstit iPadillä
Tässä jutussa annamme vinkkejä siitä, miten paperilla olevan tekstin tai tehtäväkirjan sivun voi muuttaa iPadissä sähköiseen muotoon ja mitkä sovellukset sopivat tekstin jatkotyöstämiselle.
Office-mobiilisovellus iOS:lle
Microsoftin Office -sovellus iPadille ja iPhonelle sisältää Word-, Excel-, PowerPoint-ohjelmistot. Tämän uuden Office-mobiilisovelluksen avulla voit muuttaa kuvat Word-tiedostoksi ja poimia näin kuvassa olevan tekstin. Voit myös luoda PDF-tiedostoja tai muuntaa PDF-tiedoston Word-tiedostoksi. Tekstiä voi muokata, kuunnella tai sen voi avata Syventävässä lukuohjelmassa. Word-asiakirjaan voi lisätä kameralla otetun kuvan tai lisätä kuvia kuvagalleriasta. Esimerkiksi työkirjan sivusta otettuun valokuvaan on helppo piirtää ympyröitä tai lisätä tekstikenttiä ylävalikosta löytyvillä muokkaustyökaluilla. Office -sovellukseen kirjaudutaan Microsoft-tilillä.
Linkki App Storeen
Lue lisää sovelluksesta Microsoftin sivuilta
Microsoft Office Lens/PDF Scan
Microsoft Office Lens/PDF Scan -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Apple Storesta erillisenä appina. Helppokäyttöinen Microsoft Lens käyttää iPadin kameraa ja tuo automaattisesti näkyviin muokkaustyökalut otetun kuvan viereen. Kuvan voi tallentaa kuvagalleriaan. Microsoft Lensillä voi myös skannata asiakirjoja ja tallentaa ne pdf-tiedostona tai viedä ne toisiin sovelluksiin.
ClaroPDF
ClaroPDF on maksullinen sovellus, joka muuntaa valokuvan PDF-muotoon ja halutessa myös konvertoi PDF-tiedostossa olevan tekstin muokattavaksi tekstiksi (OCR-toiminto). Dokumentin voi luoda suoraan iPadin kameralla. Dokumenttiin pystyy lisäämään kommentteja varten teksti-ikkunoita, kynämerkintöjä tai liittää kuvia. Dokumentissa olevan tekstin voi kuunnella ääneen. Kaikki työkalut löytyvät ylävalikosta. ClaroPDF on hyvä sovellus työkirjojen täydennystehtäviin.
Linkki App Storeen
Lue lisää ClaroPDF-sovelluksesta (www.clarosoftware.com)
Prizmo Go
Prizmo Go -sovellus käyttää iPadin kameraa ja ottaa tekstistä tai artikkelista kuvan, tunnistaa tekstin ja lukee sen ääneen. Äänen nopeutta voi säätää sopivaksi ja tekstiä voi muokata iPadin näppäimistöä käyttäen.
Prizmo Go:n ilmaisessa versiossa tekstin voi siirtää Jakaa-toiminnolla esimerkiksi iPadin Muistiinpanot-sovellukseen. Teksti tosin siirtyy kuvana ja mahdollisia kommentteja tai lisäyksiä täytyy tehdä merkintätyökalujen avulla. Maksullisessa Prizmo Go Grab Text & Share versiossa tekstin voi kopioida tekstinä toiseen sovellukseen.
iPadin Pages-sovellus
Monipuolinen Pages-sovellus kuuluu iPadin oletussovelluksiin. Sitä käytetään enimmäkseen tekstidokumenttien luomiseen ja se sisältää hyödyllisiä työkaluja sähköisen asiakirjan työstämiseen.
Tekstin voi muotoilla monella eri tavalla (Ylävalikko -> Pensseli-kuvake -> Fontti, Fontin koko, Tekstin väri). Dokumenttiin voi lisätä piirustuksia, kuvia ja jopa äänitteitä (Ylävalikko -> + merkki). Lisäksi sekä tekstiin että kuvaan voi lisätä merkintöjä (Ylävalikko -> Kolme pistettä sisältävä ympyrä -> Älykäs merkintä).
Pages ei konvertoi valokuvassa olevaa tekstiä käsiteltäväksi tekstiksi, mutta skannatun tekstin voi tuoda Prizmo Go:n kautta Pagesiin.
Pagesin käyttöopas iPadille (apple.com)
Seeing AI
Jos haluaa kuunnella lyhyet tekstit nopeasti ja kätevästi, kannattaa tutustua ilmaiseen Seeing AI nimiseen appiin. Seeing AI on ilmainen sovellus, joka on alun perin kehitetty sokeille ja näkövammaisille. Sovellus kuvailee ääneen kamerassa olevan näkymän. Se tunnistaa myös tekstin ja lukee sen ääneen. Tekstiä ei voi siirtää toiseen sovellukseen. Seeing AI tunnistaa myös iPadissa olevat valokuvat, ja kertoo kuvien sisällön. Appi tunnistaa lisäksi kamerassa näkyvät esineet, värit tai rahat.
iPadin oma kamera
Jos haluaa vain ruksata oikean vastauksen tai kirjoittaa yksittäisen sanan tehtäväkirjaan niin iPadin kameralla voi ottaa sivusta valokuvan. Kuvaa voi muokata merkintätyökaluja käyttäen (Muokkaustila; Ylävalikko -> kolme pistettä sisältävä valkoinen ympyrä-> Merkintä). Sormella käytettävän kynän-työkalun lisäksi työkaluista löytyy myös tekstikenttä. Tekstikentän voi viedä haluamaansa paikkaan, kirjoittaa näppäimistöllä tai sanella haluamansa tekstin. (iPadin asetukset -> Yleiset -> Näppäimistö -> Ota sanelu käyttöön. Näppäimistössä näkyy välilyönnin vasemmalla puollella mikrofonin kuva. Sanelu vaatii verkkoyhteyden toimiakseen).
iPadin Muistiinpanot
Muistiinpanot-sovellukseen voi viedä iPadin kameralla otetun kuvan. Kuvan alapuolelle voi kirjoittaa tekstiä. Jos kuvaan haluaa piirtää tai lisätä tekstikentän, merkintätyökalut kuvalle saa käyttöönsä napauttamalla kuvaa suuremmaksi (Ylävalikko -> Kynä-kuvake)
Kirjoita kommentti