Miten digitalisoida painetut tekstit iPadillä

Tässä jutussa annamme vinkkejä siitä, miten paperilla olevan tekstin tai tehtäväkirjan sivun voi muuttaa iPadissä sähköiseen muotoon ja mitkä sovellukset sopivat tekstin jatkotyöstämiselle.

Office-mobiilisovellus iOS:lle

Microsoftin Office -sovellus iPadille ja iPhonelle sisältää Word-, Excel-, PowerPoint-ohjelmistot. Tämän uuden Office-mobiilisovelluksen avulla voit muuttaa kuvat Word-tiedostoksi ja poimia näin kuvassa olevan tekstin. Voit myös luoda PDF-tiedostoja tai muuntaa PDF-tiedoston Word-tiedostoksi. Tekstiä voi muokata, kuunnella tai sen voi avata Syventävässä lukuohjelmassa. Word-asiakirjaan voi lisätä kameralla otetun kuvan tai lisätä kuvia kuvagalleriasta. Esimerkiksi työkirjan sivusta otettuun valokuvaan on helppo piirtää ympyröitä tai lisätä tekstikenttiä ylävalikosta löytyvillä muokkaustyökaluilla. Office -sovellukseen kirjaudutaan Microsoft-tilillä.

Linkki App Storeen
Lue lisää sovelluksesta Microsoftin sivuilta

Kuva työkirjan sivusta, minkä ylävalikossa näkyvissä Wordin työkalut.Word-dokumenttiin on lisätty valokuva työkirjan sivusta. Ylävalikossa näkyy Wordin työkalut: Lisää tekstikenttä ja Piirrä. (Kuva työkirjasta Päivänselvää: Kotitalous, Opike)

 

Uusi Word-dokumentti on luotu skannaamalla sivu työkirjasta. Word tunnistaa tekstin ja lukee sen ääneen. (Kuva työkirjasta Päivänselvää: Kotitalous, Opike)

Microsoft Office Lens/PDF Scan

Microsoft Office Lens/PDF Scan -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Apple Storesta erillisenä appina. Helppokäyttöinen Microsoft Lens käyttää iPadin kameraa ja tuo automaattisesti näkyviin muokkaustyökalut otetun kuvan viereen. Kuvan voi tallentaa kuvagalleriaan. Microsoft Lensillä voi myös skannata asiakirjoja ja tallentaa ne pdf-tiedostona tai viedä ne toisiin sovelluksiin.

Linkki App Storeen

Kuva työkirjasta, johon on tehty merkinnät Lensin Teksti-toiminnolla ja Piirrä-toiminnolla. (Kuva työkirjasta Päivänselvää: Kotitalous, Opike)

ClaroPDF

ClaroPDF on maksullinen sovellus, joka muuntaa valokuvan PDF-muotoon ja halutessa myös konvertoi PDF-tiedostossa olevan tekstin muokattavaksi tekstiksi (OCR-toiminto). Dokumentin voi luoda suoraan iPadin kameralla. Dokumenttiin pystyy lisäämään kommentteja varten teksti-ikkunoita, kynämerkintöjä tai liittää kuvia. Dokumentissa olevan tekstin voi kuunnella ääneen. Kaikki työkalut löytyvät ylävalikosta. ClaroPDF on hyvä sovellus työkirjojen täydennystehtäviin.

Linkki App Storeen
Lue lisää ClaroPDF-sovelluksesta (www.clarosoftware.com)

ClaroPDF konvertoi tekstit ja lukee tekstit ääneen (lause keltaisella värillä), mutta kaikista kuvista tekstin tunnistaminen ei onnistu. ClaroPDF:n työkalut näkyvät ylävalikossa. Kuvassa käytetyt työkalut ovat Tekstikenttä ja Kynä (Kuva työkirjasta Päivänselvää: Kotitalous, Opike)

Prizmo Go

Prizmo Go -sovellus käyttää iPadin kameraa ja ottaa tekstistä tai artikkelista kuvan, tunnistaa tekstin ja lukee sen ääneen. Äänen nopeutta voi säätää sopivaksi ja tekstiä voi muokata iPadin näppäimistöä käyttäen.

Prizmo Go:n ilmaisessa versiossa tekstin voi siirtää Jakaa-toiminnolla esimerkiksi iPadin Muistiinpanot-sovellukseen. Teksti tosin siirtyy kuvana ja mahdollisia kommentteja tai lisäyksiä täytyy tehdä merkintätyökalujen avulla. Maksullisessa Prizmo Go Grab Text & Share versiossa tekstin voi kopioida tekstinä toiseen sovellukseen.

Linkki App Storeen

Prizmo Go tunnistaa kuvasta tekstin ja lukee sen ääneen. (Kuva työkirjasta Päivänselvää: Kotitalous, Opike)

iPadin Pages-sovellus

Monipuolinen Pages-sovellus kuuluu iPadin oletussovelluksiin. Sitä käytetään enimmäkseen tekstidokumenttien luomiseen ja se sisältää hyödyllisiä työkaluja sähköisen asiakirjan työstämiseen.

Tekstin voi muotoilla monella eri tavalla (Ylävalikko -> Pensseli-kuvake -> Fontti, Fontin koko, Tekstin väri). Dokumenttiin voi lisätä piirustuksia, kuvia ja jopa äänitteitä (Ylävalikko -> + merkki). Lisäksi sekä tekstiin että kuvaan voi lisätä merkintöjä (Ylävalikko -> Kolme pistettä sisältävä ympyrä -> Älykäs merkintä).

Pages ei konvertoi valokuvassa olevaa tekstiä käsiteltäväksi tekstiksi, mutta skannatun tekstin voi tuoda Prizmo Go:n kautta Pagesiin.

Pagesin käyttöopas iPadille (apple.com)

iPadin Pages-sovelluksessa kuviin lisätä piirroksen tai äänitteen.

Seeing AI

Jos haluaa kuunnella lyhyet tekstit nopeasti ja kätevästi, kannattaa tutustua ilmaiseen Seeing AI nimiseen appiin. Seeing AI on ilmainen sovellus, joka on alun perin kehitetty sokeille ja näkövammaisille. Sovellus kuvailee ääneen kamerassa olevan näkymän. Se tunnistaa myös tekstin ja lukee sen ääneen. Tekstiä ei voi siirtää toiseen sovellukseen. Seeing AI tunnistaa myös iPadissa olevat valokuvat, ja kertoo kuvien sisällön. Appi tunnistaa lisäksi kamerassa näkyvät esineet, värit tai rahat.

Linkki App Storeen

Seeing AI tulkitsee ääneen kuvagallerian kuvien sisältöä. Takka-kuvasta sovellus kertoo, että ”Luultavasti takka, jossa on puurunko”.

iPadin oma kamera

Jos haluaa vain ruksata oikean vastauksen tai kirjoittaa yksittäisen sanan tehtäväkirjaan niin iPadin kameralla voi ottaa sivusta valokuvan. Kuvaa voi muokata merkintätyökaluja käyttäen (Muokkaustila; Ylävalikko -> kolme pistettä sisältävä valkoinen ympyrä-> Merkintä). Sormella käytettävän kynän-työkalun lisäksi työkaluista löytyy myös tekstikenttä. Tekstikentän voi viedä haluamaansa paikkaan, kirjoittaa näppäimistöllä tai sanella haluamansa tekstin. (iPadin asetukset -> Yleiset -> Näppäimistö -> Ota sanelu käyttöön. Näppäimistössä näkyy välilyönnin vasemmalla puollella mikrofonin kuva. Sanelu vaatii verkkoyhteyden toimiakseen).

iPadin Muistiinpanot

Muistiinpanot-sovellukseen voi viedä iPadin kameralla otetun kuvan. Kuvan alapuolelle voi kirjoittaa tekstiä. Jos kuvaan haluaa piirtää tai lisätä tekstikentän, merkintätyökalut kuvalle saa käyttöönsä napauttamalla kuvaa suuremmaksi (Ylävalikko -> Kynä-kuvake)

 

Teksti: avustavan tietotekniikan asiantuntija Marina Green-Järvinen | Kuva: Marina Green-Järvinen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).