VIESTI-sanakansio

VIESTI-sanakansio on suunniteltu henkilöille, joilla on sananlöytämisen vaikeutta esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön jälkeen tai muistisairauteen liittyen. Kansiota voi käyttää myös puheen ymmärtämisen tukena. Lisäksi VIESTI-kansio voi helpottaa epäselvän puheen ymmärtämistä.

Suomessa ei ole ollut aikaisemmin saatavilla sanalistoihin perustuvaa kommunikointikansiota. Aikuisille sopivia koottuja sanastoja tai kuvastoja on ylipäätään ollut tarjolla vähän. Erityisesti monet afaattiset henkilöt hyötyisivät aiheenmukaisista sanalistoista, joita olisi myös helppo kuljettaa mukana.

Tähän tarpeeseen haluttiin vastata, kun VIESTI-sanakansiota alettiin Tikoteekissa suunnitella vuonna 2018. Suunnittelun tueksi koottiin asiantuntijaryhmä, jossa oli mukana puheterapeutteja ja puhevammaisten tulkkeja Tikoteekin AAC-asiantuntijan lisäksi. Ryhmän jäsenet listasivat sanoja ja kategorioita, joiden perusteella sanalistoja lähdettiin kokoamaan. Ryhmässä kokeiltiin myös eri sivukokoja ja eri kansiotyyppejä.

Viesti-kansion aukeama

VIESTI-kansiota päädyttiin tekemään kahta eri kokoa: Papunetista tulostettavat sivut ovat kokoa A5, kun taas valmiin myyntiversion koko on 16,5 x 15cm. Myyntiversion sivut on tulostettu vedenkestävälle paperille, jolloin sivuja ei ole tarvinnut suojella muovitaskuilla. Vedenkestävälle paperille voi helposti lisätä omaa sanastoa lyijy- tai mustekynällä. Kansion sivut on tallennettu tuotteen oheen tulevalle muistitikulle PowerPoint-tiedostoina.

VIESTI-kansiossa on sanoja ja valmiita lauseita luokiteltuina kahdeksaantoista aihepiiriin kuten ihmiset, paikat, terveys, yhteiskunta, asiointi ja koti. Jokainen aihepiiri sisältää sekä lauseita että sanoja alaluokkiin jaoteltuina.

Kansio on ollut koekäytössä kahdessa Juttu-tupa ryhmässä ja se on otettu innostuneena vastaan. Useat osallistujat toivoivat saavansa VIESTI-kansion käyttöönsä, kun se julkaistaan.

papunetista tulostettu Viesti-kansion sisällysluetteloVIESTI-kansion sisältöön voi tutustua Papunetissa, josta voi myös tulostaa kansion sanalistoja. Sisältöä voi muokata PowerPoint-ohjelmassa. Papunetin sivut tulostuvat kokoon A5 eli ne ovat kooltaan suurempia kuin myynnissä olevan valmiiksi kootun VIESTI-sanakansion sivut.

Linkki Papunetin VIESTI-sanakansion sivuille

Linkki Opike-kauppaan

Teksti: AAC-asiantuntija Virpi Yiannakou (Tikoteekki) | Kuva: suunnittelija Anu Sallinen (Tikoteekki) | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).