Tikoteekki kehittää: Seurantavälineitä vuorovaikutustaitojen osoittamiseen ja seuraamiseen
Kehitysvammaliiton Tikoteekki tuottaa tietoa, tarjoaa neuvontaa ja kehittää yhdessä kumppaneidensa kanssa toimintamalleja ja materiaaleja. Ne tukevat puhevammaisten ihmisten vuorovaikutusta, kommunikointia ja itsemääräämisoikeutta sekä vahvistavat heidän läheistensä ja ammattilaisten vuorovaikutustaitoja. Toimintamalleja kehitetään myös henkilöille, jotka kommunikoivat olemuskielellä tai joiden kontakti- ja vuorovaikutustaidot ovat vielä kehittymässä – vaiheessa, joka tyypillisesti opitaan ennen sanoja. Tällöin on tärkeää keskittyä kommunikoinnin perustaan ja niihin taitoihin, joita henkilöllä jo on. Kuntouttajien ja läheisten on hyvä osata tukea ja vahvistaa näitä taitoja sekä seurata vuorovaikutuksen kehitystä. Tikoteekki tarjoaa tähän tarkoitukseen välineitä ja työkaluja kuntouttajille ja lähi-ihmisille.

Tikoteekin asiantuntijat, puheterapeutit Katja Burakoff ja Kaisa Martikainen ovat tuoneet Suomeen esimerkiksi Voimauttavan vuorovaikutuksen toimintamallin ja kouluttavat eri alojen ammattilaisia mallin hyödyntämiseen käytännön työssä.
– Voimauttavan vuorovaikutuksen koulutukset, kuten muutkin koulutuksemme, ovat avoimia monenlaisille ammattilaisille. Viime aikoina koulutuksiin on osallistunut esimerkiksi puheterapeutteja, opettajia, varhaiskasvatuksen ammattilaisia sekä ohjaajia, Katja Burakoff kertoo. – Myös läheiset ovat tervetulleita.
Työkaluja taitojen arviointiin
– Ennen sanoja -vaiheen toimintamalleista käytämme nimitystä Apuvälineenä ihminen -toimintamallit, Kaisa Martikainen sanoo. – Näissä malleissa keskeistä on toisen ihmisen ymmärtäminen ja vuorovaikutus hänen kanssaan. Esimerkiksi Voimauttavan vuorovaikutuksen perusajatus ei ole tavoitteellinen – sen ytimessä on ajatus liittyä vapaasti mukaan henkilön toimintaan, oli hän sitten olemuskielellä kommunikoiva tai tarvitsee tukea kontakti- ja vuorovaikutustaitoihinsa. Hienoa on, että tällainen yhdessäolo ei ole ainoastaan mukavaa ja palkitsevaa kummallekin osapuolelle, vaan se myös vahvistaa kommunikoinnin perustan taitoja.
Jotta tämä muutos saadaan näkyväksi, on hyvä, että käytössä on työkaluja, joilla vuorovaikutushetkiä ja -taitoja voidaan arvioida.
– Olemme saaneet käytännön kuntoutustyötä tekeviltä ammattilaisilta viestiä, että esimerkiksi terapeuttien pitää osoittaa, mikä vaikutus kuntoutuksella on asiakkaalle, Burakoff sanoo. – On tärkeää kirjata jälkikäteen, mitä vuorovaikutushetkessä tapahtui, ja seurata asiakkaan vuorovaikutusta.
– Siksi olemme tuoneet Suomeen englantilaisen Intensive Interaction Instituten välineitä. Olemme suomentaneet esimerkiksi Päiväkirjan ja Kalenterin, jotka sopivat jatkuvaan seurantaan. Niitä voi käyttää kokemusten ja havaintojen kirjaamiseen esimerkiksi joka vuorovaikutushetken jälkeen tai kuukausittain, Kaisa Martikainen sanoo.
Samoin toimii Askelmat. – Myös sitä voi käyttää luovasti jokaisen hetken tai jakson jälkeen, Burakoff kertoo. – Monelle on tuttu myös Aloitusmittari, joka auttaa kuvaamaan henkilön kommunikoinnin perustan taitojen lähtötilannetta ennen Voimauttavan vuorovaikutuksen jaksoa.
Muutosmittari kertoo taidoista ja muutoksesta
Tikoteekin tuottamista seurantavälineistä laajin on Muutosmittari.
– Mittarin on kehittänyt Intensive Interaction Institute, mutta Tikoteekissa sitä on muokattu ja kehitetty suomalaisiin oloihin sopivaksi, Kaisa Martikainen taustoittaa.
Muutosmittarissa kommunikoinnin perustan taidot on pilkottu hyvin yksityiskohtaisesti. Mittari osoittaa havainnollisesti, mitä henkilö osaa ja millaista muutosta hänen taidoissaan tapahtuu. –Mittarissa on muun muassa käytännön esimerkkejä siitä, millä eri tavoin ilmenee, että olemuskielinen henkilö nauttii vuorovaikutuksesta, Katja Burakoff kertoo.
Muutosmittarista on kaksi versiota: pdf-pohjainen ja hiljattain julkaistu Excel-versio. Mittarin hyviin puoliin kuuluu, että sitä voi käyttää yhdessä. – Olemuskielisen ihmisen tärkeät henkilöt voivat täyttää mittaria yhdessä ja keskustella. Joskus vuorovaikutustaidoille on vaikea löytää sanoja, mutta muutosmittari toimii keskustelun välineenä ja auttaa lähi-ihmisiä löytämään yhteisen kielen, Martikainen sanoo.
– Olemuskielisen ihmisen vuorovaikutuksessa on ilmiöitä, joita ei ole helppo sanallistaa, myös Burakoff sanoo. Hän kertoo kehitysvammaisten päiväaikaisen toiminnan ohjaajasta, joka iloitsi asiakkaansa muuttuneen eri ihmiseksi ja puhjenneen kukkaan Voimauttavan vuorovaikutuksen avulla. – Hän ei osannut kuitenkaan kuvailla tarkasti asiakkaansa muutosta. Annoin hänen käyttöönsä silloin kehittelyvaiheessa olleen muutosmittarin, ja sen avulla saatiin paljon havaintoja ja tietoa asiakaan taidoista ja kehittymisestä.
Uusi Excel-versio eroaa pdf-mittarista etenkin visuaalisuudessa. – Uuden Muutosmittari-version etu on yhteenvetovälilehti, joka kokoaa kaikki kommunikoinnin perustan taidoista tehdyt arviot yhteen ja osoittaa visuaalisesti muutoksen suuruuden taitoalueittain. Sen avulla on helppo tarkastella, missä muutosta on tapahtunut eniten.
– Kun eri arviointi- ja seurantavälineillä saadaan konkreettista tietoa, saadaan myös iloa: nähdään, mitä kaikkea ihminen osaa ja miten taidot karttuvat. Tämän näkyväksi tekeminen on tärkeää, Martikainen sanoo.
Jatkuvaa kehittämistä
Kaisa Martikainen luonnehtii Kehitysvammaliiton Tikoteekkia kehittämiskeskukseksi. – Haistelemme, mitä maailmalla tapahtuu. Jatkuva seuraaminen, kokeilu, kehittäminen ja yhteistyö on tärkeää.
Viime aikoina Tikoteekin asiantuntijat ovat käyneet keskustelua esimerkiksi itävaltalaisen tutkijatohtori Daniel Holzingerin ja hänen tutkimusryhmänsä kanssa. – Heillä on kehitteillä MAC-SIE-niminen työkalu, jonka avulla voi nopeasti arvioida ja saada kokonaiskäsityksen kehitysvammaisen henkilön ilmaisu- ja ymmärtämistaidoista sekä sosiaalisen kommunikoinnin vahvuuksista. Me ja muutama muu suomalainen toimija olemme kiinnostuneita kehittämään siitä yhdessä Suomeen sopivan version, Burakoff kertoo. – Yhteistyössä on mukana esimerkiksi HUSin puheterapeutteja, jotka voivat testata työkalua käytännössä.
Tikoteekin arviointi- ja seurantatyökalut julkaistaan verkossa Tikoteekin verkkosivuilla, joissa kaikki voivat tutustua niihin ja ottaa ne käyttöön. Voimauttavan vuorovaikutuksen ajankohtaisista asioista kerrotaan myös Voimauttavan vuorovaikutus Suomi -Facebook-ryhmässä.
Lue lisää
- Puheterapeutti Soili Leppänen: Seurantavälineet auttavat arvioimaan asiakkaan vuorovaikutustaitoja ja keskustelemaan niistä
- Voimauttava vuorovaikutus Tikoteekin verkkosivuilla
- Apuvälineenä ihminen -toimintamallit Tikoteekin verkkosivuilla
- Keinoja vuorovaikutukseen Papunetin verkkosivuilla
- Voimauttava vuorovaikutus Suomi – Intensive interaction Finland -Facebook-ryhmä
Tikoteekki kehittää -juttusarjassa kerrotaan erilaisista projekteista ja hankkeista, yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa sekä työmenetelmistämme. Lue aiemmin ilmestyneet artikkelit:
- Tikoteekki kehittää: Hoivalluksia-verkkokurssi ryhmätyöskentelyn välineeksi ja vuorovaikutusosaamisen syventämiseksi
- Tikoteekki kehittää: Miten lisätään kommunikoinnin apuvälineiden käyttöä ja kommunikoinnin tukea päiväkodissa?
- Tikoteekki kehittää: Voimauttavan vuorovaikutuksen materiaalia lapsiperheiden näkökulmasta
Kirjoita kommentti