Rupattelua äänillä ja tasavertaista yhdessäoloa Sointu-laitteen avulla

Tikoteekkiin on hankittu uusi Sointu-laite, alkuperäiseltä nimeltään CRDL, joka yhdistää kosketuksen ja äänen ja auttaa luomaan yhteyden toiseen ihmiseen ilman sanoja. Puisen laitteen sisällä on tekniikkaa, joka muuntaa käyttäjien kosketuksen ääneksi. Sointu on vuorovaikutteinen instrumentti, ja se on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat tukea kommunikoinnissaan tai vuorovaikutuksessaan toisten ihmisten kanssa. Laitetta käytetään yhdessä kommunikointikumppanin kanssa. Sointu houkuttelee leikilliseen yhdessäoloon ja lähestymään toista koskettamalla.

Laitteen käyttö

Sointua käytetään niin, että molemmat käyttäjät asettavat kätensä laitteen vastakkaisille kosketusalustoille ja samaan aikaan koskettavat toisella kädellään toistensa paljasta ihoa. Näin muodostuu kosketuspiiri, jonka avulla Sointu muuntaa käyttäjien välisen kosketuksen erilaisiksi ääniksi. Jos käyttäjä ei voi pitää kättään laitteen päällä, apuna voi olla toinen henkilö, joka pitää kättä paikallaan. Laite tunnistaa erilaisia kosketuksen tapoja ja voimakkuuksia ja muuntaa kosketuksen erilaisiksi ääniksi. Naputus, kiinni pitäminen, sively, kutitus ja nipistys tuottavat kaikki erilaisen äänen. Laitteessa on valittavana viisi erilaista äänimaisemaa: luonto, kaupunki, maatila, soittimet ja ääniavaruus.

Sointu kutsuu kosketukseen ja yhdessäoloon

Sointu-laitteen taika on siinä, että se yhdistää musiikin ja kontaktin toiseen ihmiseen. Sointu-laitteella on monenlaisia mahdollisuuksia ja vaikutuksia. Laite voi rauhoittaa, innostaa, rohkaista tai antaa mahdollisuuden olla kontaktissa toiseen ihmiseen. Kosketus ja lähelle tuleminen voi olla helpompaa, koska laite on ikään kuin turvana osapuolten välissä. Laite vahvistaa käyttäjien välistä ihmissuhdetta, olipa se sitten hoitosuhde, ystävyys tai lapsi–vanhempi-suhde. Jos yhteisössä on käytössä HYP-toimintamalli (Huomioivaa yhdessäoloa päivittäin), on Sointu loistava apuväline HYP-hetkiin.

Laite sopii monille erilaisille käyttäjille. Vuorovaikutuksessa tukea tarvitseva henkilö voi käyttää sitä yhdessä hoitajan tai muun lähi-ihmisen kanssa. Tai hän voi kokeilla laitteen käyttöä yhdessä ystävän kanssa. Käyttö vaatii silloin sen, että joku laittaa laitteen heille käyttövalmiiksi ja että käyttäjät pystyvät pitämään kätensä laitteen päällä.

Välillä ammattilaistenkin voi olla vaikea löytää yhdessäolon tapoja kommunikoinnissa tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa. Sointu voi rikastuttaa elämää ja toisen seurasta nauttimista, vaikka ei olisi sanoja tai puhetta. Soinnun avulla voi vuorotella äänillä ja tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta. Laitteen käyttäjät ovat hetkessä vain toisiaan varten. Merkittävää on jaetun hetken tasavertaisuus – kummankin käyttäjän pienillä liikkeillä ja erilaisilla kosketuksen tavoilla on merkitystä siihen, miten tilanne etenee eli minkälaisia ääniä laitteesta kuuluu. Työntekijän tai muun lähi-ihmisen ei tarvitse laitteen äärellä opettaa tai mallittaa, vaan tärkeintä on pysähtyminen hetkeen ja herkistyminen ja liittyminen toisen tunnelmiin, ilmeisiin, eleisiin ja Soinnulla soittamiin ääniin. Hetkessä ovat läsnä kaksi tasavertaista ihmistä ja kosketus, joka tuottaa iloa. Laitteen avulla voi pelleillä, hassutella ja rupatella riehakkaasti tai toisaalta tyyntyä ja rauhoittua yhdessäoloon. Eri äänimaisemia testaamalla löytyy parhaat vaihtoehdot erilaisiin mielentiloihin ja käyttötarkoituksiin. Tärkeintä on, että molemmat nauttivat hetkestä.

Sointu lainaksi Tikoteekista

Tikoteekki on hankkinut Sointu-laitteen ja lainaa sitä kokeiluun yhteisöille kuukaudeksi kerrallaan. Tämän Sointu-viestin tarkoituksena on antaa yhteisöille tilaisuus kokeilla laitetta ja sitä, miten Sointu sopii käytettäväksi heillä. Lainaaja sitoutuu kokeilemaan Sointua yhden tai useamman asiakaan kanssa ja kertomaan kokemuksistaan Tikoteekin ylläpitämässä Voimauttava vuorovaikutus -Facebook-ryhmässä. Jos kiinnostuit Sointu-viestistä, ota yhteyttä Tikoteekkiin.

Jos Soinnun haluaa hankkia omaksi, sitä myy hollantilainen CRDL (www.crdl.com).

Juttua varten on haastateltu Tikoteekin erityisasiantuntijaa, puheterapeutti Kaisa Martikaista.

Lisätietoja

Sointu-instrumentti ja sen lainaaminen (www.kehitysvammaliitto.fi)
HYP-toimintamalli (www.kehitysvammaliitto.fi)

Teksti: Suvi Korhonen, suunnittelija | Kuva: Anu Sallinen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).