Enkelin arvonimi on ikuinen

Marja Korhosen kirjan kansi.

Avustajia ja sijaisia kutsun yhteisesti Enkeleiksi, sillä haluan tällä nimellä viestittää arvostustani tuota joukkoa kohtaan. Kaikkia heitä yhdistää ennakkoluulottomuus, nopea tilannetaju sekä pettämätön huumorintaju. Yhdessä olemme rautainen tiimi.

Marja Korhosen neljäs kirja keskittyy pääosin hänen ja Enkeleiden, eli avustajien, yhteiseloon. Kirjassa äänen saavat sekä Korhonen että Enkelit. Locked in -syndrooman tuomista haasteista huolimatta teoksesta piirtyy Korhosen ratkaisukeskeinen ja eteenpäin pyrkivä asenne. Korhonen on kirjoittanut teoksen otsahiirellä, kuten kolme aikaisempaakin teostaan Häivähdyksiä – erityinen elämäni (2014), Sydämeen tatuoitu (2017) ja Karhunpesä (2019).

Korhonen on ollut elämänsä aikana työnantaja noin 40 henkilölle. Hän erittelee kirjassa rooliaan sekä työnantajana että avustettavana ja kuvailee hauskasti ja elävästi jokapäiväistä elämäänsä avustajien kanssa. Enkelit on jaettu luoviin, hoivaajiin, eläimellisiin ja yleissähläreihin. Luova avustaja tuo tunnelmaa kotiin kauniilla kukka-asetelmilla, hoivaaja on perusvarma päivittäisten rutiinien varmistaja ja eläimellinen avustaa Korhosta samalla varmuudella kuin hoitaa eläimiä. Yleissählärin työvuorolla ei kenelläkään ole tylsää. Mukana on elävästi kerrottuja, humoristisiakin sattumia, kuten tulkkauksessa sattuneita väärinymmärryksiä ja avustajien kommelluksia. Kirjan teemoissa käydään välillä syvissäkin vesissä, kun Korhonen kertoo masennusoireistaan koronakeväänä ja muistelee halvaantumiseensa johtanutta hoitovirhettä. Pääosin tunnelma on kuitenkin toiveikas ja inspiroiva, eikä kirjan lukija voi muuta kuin ihailla sisupussia, omat avustajansa kouluttavaa Marjalandian Marjaa.

Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista työn alkutaipaleella oli oppia tiedostamaan se, että henkilökohtaisen avustajan työ ei ole hoitamista vaan avustettavan itsensä näköisen ja hänen omien toiveidensa mukaisen elämän ja elämänlaadun mahdollistamista.

Marja Korhonen, Marjan enkelit. Myllylahti 2021.

Kursiivilla merkityt kohdat ovat lainauksia kirjasta.

Teksti: Suvi Korhonen, suunnittelija | Kuva: Suvi Korhonen, suunnittelija | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).