Uusia tietopakettaja verkossa

Suomen CP-liitto on julkaissut verkkosivuillaan kaksi uutta pdf-julkaisua, joista toinen on kohdennettu erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille ja toinen opetuspuolelle.

Kun potilaalla on cp-vamma – palvelut, tuet ja toimintakyvyn arviointi lääkärin työssä

Tarvitsen lääkärinlausunnon – vaan millaisen? Lääkärit ja terveydenhuoltoalan ammattilaiset kohtaavat usein työssään ihmisiä, jotka tarvitsevat erilaisia lausuntoja saadakseen tarvitsemansa palvelut ja tuet. Sen lisäksi, että pitäisi muistaa miten ja millaisin kriteerein erilaisia palveluja ja tukimuotoja haetaan, täytyisi myös pystyä arvioimaan potilaan toimintakyky tarkasti ja asianmukaisesti.

Cp-vammaisten potilaiden kohdalla tämä tarkoittaa usein pitkän ja polveilevan listan muistamista. Kun potilaalla on cp-vamma – palvelut, tuet ja toimintakyvyn arviointi lääkärin työssä -opas on kirjoitettu vastaamaan tähän haasteeseen. Se on tehty tukemaan ja helpottamaan lääkäreiden sekä terveydenhuoltoalan ammattilaisten työtä heidän kohdatessaan cp-vammaisia henkilöitä työssään. Tästä oppaasta selviää millaisin kriteerein erilaisia cp-vammaisille tarkoitettuja palveluita ja tukia voi hakea, millaisia lääkärinlausuntoja kyseisiä hakemuksia varten tarvitaan sekä mitä on muistettava arvioitaessa cp-vammaisen toimintakykyä. Lisäksi oppaassa kerrotaan yleisesti cp-vammasta ja sen erilaisista luokittelutavoista ja liitännäisoireista.

Tietopaketti koulupolun alkuun

Tietopaketti on koottu tukemaan opettajia, koulunkäyntiavustajia, oppilaita ja vanhempia. Sen tavoitteena on antaa vinkkejä asioista, jotka voivat helpottaa ensimmäisiä kouluvuosia, kun oppilaalla on cp-vamma. Tietopakettiin on kerätty usein kysyttyjä kysymyksiä ja aihealueita, joista opettajat ovat kaivanneet lisätietoa. Se ei kuitenkaan kata kaikkea mahdollista aiheeseen liittyvää. Jokaisen oppilaan tarpeet tulee kartoittaa yksilöllisesti ja järjestää tukipalvelut tarpeiden mukaan.

Linkki CP-liiton verkkosivuille, mistä oppaat voi ladata.

ALSia sairastavan kommunikointi

Uudenmaan Lihastautiyhdistyksen ALS ja elämä -hanke on koonnut sivuilleen monipuolisesti tietoa ALSista. Toimintakyky-osiosta löytyy tietoa mm. apuvälineistä ja kommunikoinnista. Sivuilta löytyy myös tulostettava opas ALSia sairastavan kommunikointi.

Hankkeen verkkosivut (www.uly.fi )
ALSia sairastavan kommunikointi -opas (pdf)

Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).