Vaiheita kommunikaatiomatkaltani

On uskomatonta, kuinka vähän niin sanotuissa sivistysmaissakin tiedetään heikommassa asemassa olevien kommunikoinnin apuvälineistä. Saan säännöllisesti kysymyksiä kommunikaatiotekniikoista, lisävarusteista ja järjestelmistä sellaisistakin maista kuten Yhdysvallat, Kanada, Iso-Britannia, Saksa tai Alankomaat.

Oli kyseessä sitten korkea tai matala tekniikka, eri tapoja kommunikoida on paljon. Tietoisuus tällaisten tekniikoiden olemassaolosta on kuitenkin heikko. Palveluntarjoajien ja mahdollisten käyttäjien välillä on kuilu.

Kati ja hänen aviomiehensä Henning van der Hoeven esiintyvät usein yhdessä. Henning pitää kädessään Katin aakkostaulua.

Vuonna 2013 päätimme aviomieheni Henningin kanssa aloittaa blogin pitämisen voimaannuttaaksemme niitä, jotka tarvitsevat toivoa ja oikeaa asennetta selviytyäkseen elämän vaikeista kausista. Yksi pääaiheistamme oli kommunikaatio. Projektimme kasvoi artikkeleiden kirjoittamiseen, inspiroivien videoiden tekemiseen ja luentojen pitämiseen – kaikki tämä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Tämän ”matkamme” aikana tapasimme Heidi Majanderin, joka koordinoi puhesynteesin kehittämishanketta nimeltä Sisulle ääni. Hän oli myös tekemässä dokumenttia kommunikointilaitteista. Heidi kysyi, voisiko hän tehdä dokumentin minun elämäni ympärille. Hyväksyin tietenkin ehdotuksen, jota pidin suurena kunniana.

Puhuva katse -dokumentissa esittelimme monia käytettävissä olevia järjestelmiä ja laitteita. Pystyimme myös osoittamaan, miten paljon vammainen ihminen voi saavuttaa, jos hänelle vain annetaan mahdollisuus ja oikeat kommunikointivälineet. Puhuva katse -dokumentti on edelleen nähtävissä Yle Areenassa.

Dokumenttihankkeen aikana tapasin monia ihmisiä ja yrityksiä, jotka omistavat aikansa ja elämänsä yhä parempien kommunikointivälineiden kehittämiseen ja valmistamiseen.

Eräs näistä henkilöistä oli ruotsalaisen Acapela Group -yrityksen My-own-voice -ohjelman edustaja Suzanne Magnusson. Suzanne tarjoutui tekemään minulle oman synteettisen äänen osoittaakseen, että laite ei pelkästään tuota puhetta, vaan sillä voi olla myös inhimillinen, itseltäni kuulostava ääni.

Ihan aluksi meidän piti löytää henkilö, jonka äänestä pitäisin. Heidi ehdotti siskontytärtään Mikaelaa. Mikaela asui Belgiassa, joten pidimme videokeskustelun, jotta kuulisin hänen ääntään. Pidin Mikaelan äänestä sekä myös siitä tavasta, miten hän lausui amerikanenglantia. Puhesynteesini tehtiin englanniksi, koska suomeksi se ei vielä ollut mahdollista.

Mikaelan piti äänittää yhteensä noin 1500 lausetta, jotta Acapela sai tarpeeksi materiaalia synteettisen äänen luomiseen. Äänitteitä tarvittiin paljon, koska studion sijaan Mikaela teki nauhoituksia kotoa, ja nauhoituksen aikana kuului paljon häiriöääniä.

Artikkelin kirjoittaja Kati van der Hoeven on entinen huippumalli, jonka ura katkesi 25 vuotta sitten hänen sairastuessaan aivorungon infarktiin. Tuolloin 21-vuotias van der Hoeven menetti liikunta- ja puhekykynsä täysin. Ainoastaan hänen silmänsä toimivat ja hän kommunikoi kirjaintaulun avulla.

Vuonna 2005 testasin COGAIN-hankkeen puitteissa Kööpenhaminassa ensimmäistä kertaa katseella ohjattavaa kirjoitusohjelmaa. Ohjelma oli silloin vielä kehittelyn alkuvaiheessa eikä se toiminut tuolloin riittävän hyvin, jotta olisin voinut siirtyä käyttämään sitä. Viime kesänä testasin ohjelmaa uudelleen ja se oli kehittynyt niin paljon, että siirryn pian käyttämään sitä sekä kotitietokoneellani että tabletilla. Tabletissa toimiva versio helpottaa kokouksissa osallistumista ajantasaisesti sekä ylipäätään pitäessäni puheita ja muita esityksiä erilaisissa tilaisuuksissa. Hienoa on myös se, että katseohjauksella voi pelata videopelejä tabletilla ja tietokoneella. Englanninkielisillä SpecialEffect-verkkosivuilla löytyy asiasta sekä tietoa että pelattavia pelejä.

Kuten Puhuva katse -dokumentissa totesin, olen elävä todiste siitä, että kommunikaatio muuttaa kaiken. Elämäni on elämisen arvoista, kun voin kertoa, mitä mielessäni liikkuu ja ilmaista tunteitani.

Lisätietoja:
Kati van der Hoevenin blogi
Sisulle ääni -hankkeen kotisivut
Puhuva katse -dokumentti Yle Areenassa
My-own-voice -verkkosivut
The COGAIN Associationin kotisivut
SpecialEffect-verkkosivut

Teksti: Kati van der Hoeven, kirjailija, bloggaaja, malli | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).