Kun puhe tuottaa vaikeuksia -tietokirja kertoo puhevammaisten tulkkauksesta ja kommunikaatio-ohjauksesta

Lena Segler-Heikkilän ja Gun-Viol Vikin toimittama teos Kun puhe tuottaa vaikeuksia – Tulkkausalan ammattilaiset ja asiakaslähtöiset apuvälineet puhevammaisen henkilön tukena (Diakonia-ammattikorkeakoulu 2022) on julkaistu verkossa ja on kaikkien saatavilla maksuttomasti. Teoksessa on kahdeksan artikkelia. Niiden tarkoitus on antaa tietoa niin puhevammaisten tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen teoreettisesta taustasta kuin myös konkreettista tietoa alan opiskelijoille sekä ammattilaisille.

Mukana teoksessa on Kehitysvammaliiton Tikoteekin asiantuntijoiden, puheterapeutti Kaisa Laineen sekä puhevammaisten tulkki Virpi Yiannakoun, yhdessä tulkki (YAMK), KK Karoliina Joutsian kanssa kirjoittama artikkeli Kommunikaatio-ohjaus: Mitä? Miksi? Miten?

– Aloite kirjoittamiseen tuli Karoliina Joutsialta. Hän oli aiemmin töissä Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja pyysi meitä mukaan kirjoittamaan, Virpi Yiannakou taustoittaa.

Artikkelin huomio on pitkälti puhevammaisen ihmisen lähi-ihmisissä. Heitä ovat esimerkiksi perheenjäsenet, avustajat, ohjaajat, terapeutit ja muut arjen kommunikointitilanteiden kannalta tärkeät henkilöt.

Heidän roolinsa puhevammaisen ihmisen tukemisessa on oleellinen.

– Jotta puhevammainen henkilö pystyisi käyttämään omaa kommunikointikeinoaan parhaalla mahdollisella tavalla, tulisi myös lähi-ihmisten osata käyttää samaa keinoa, Yiannakou sanoo. – Monesti olisi hyvä, jos lähi-ihmiset osaisivat käyttää valittua kommunikointikeinoa paremminkin kuin itse puhevammainen henkilö. Tällöin he voivat antaa hänelle mallia keinon käyttämisestä. Siksi kommunikaatio-opetus ja -ohjaus on niin tärkeää.

Kaisa Laine tuo myös esiin, että läheisten pitäisi opetella antamaan aikaa ja vähentää omaa puhettaan, jotta toisen ihmisen kommunikointialoitteille jää aikaa ja tilanteesta tulee yhdenvertaisempi.

– Puhevammaisten ihmisten lähipiirin ohjauksesta ja sen vaikuttavuudesta on vahvaa tutkimusnäyttöä. Ohjaus toimii ja tuottaa tulosta, kun ohjaussuhde on luottamuksellinen. On keskeistä ohjata kommunikointikumppaneita, Laine lisää.

 

Segler-Heikkilä, Lena, & Vik, G.-V. (toim.). (2022). Kun puhe tuottaa vaikeuksia – Tulkkausalan ammattilaiset ja asiakaslähtöiset apuvälineet puhevammaisen henkilön tukena. (Diak Työelämä 30). Diakonia-ammattikorkeakoulu.

 

Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).