Terveiset Minneapoliksesta

Osallistuin lokakuussa 2017 pitkästä aikaa Closing the Gap -konferenssiin Minneapoliksessa, Yhdysvalloissa. Vuosittain järjestettävän konferenssin luentojen ja laajan näyttelyn teemana on avustavaa tietotekniikkaa erityisopetuksessa, kuntoutuksessa ja arjen askareissa.

Itse konferenssi sisälsi 180 tunnin mittaista luentoa kolmen päivän aikana. Lisäksi pidettiin kaksi preworkshop-päivää. Osallistujilla oli mahdollisuus etukäteen tulostaa luentojen handoutit konferenssin verkkosivuilta. Tämä auttoi huomattavasti valinnan tekemisessä.

Itse kuuntelin preworkshopissa Dan Herlihyn innostavan koko päivän kestäneen koulutuksen Crome-selaimen laajennuksista ja asetuksista. Suomessakin monet koulut ovat jo ottaneet käyttöönsä edulliset Crome Book -tietokoneet. Cromessa on paljon helppokäyttötoimintoon liittyviä laajennuksia.

Näyttelyssä esittelivät uutuuksiaan melkein kaikki alalla toimivat firmat. Esillä oli paljon erilaisia painikkeita ja painikesovittimia iPadille. Näyttelyssä esiteltiin myös erilaisia ideoita painikkeiden käyttöön iPadin kanssa.

GoTalk Now -kommunikointiohjelmaan iPadille on tullut päivityksen myötä uusia, hyviä ominaisuutta. Yksi niistä on Auditory cues -toiminto, joka antaa myös painikkeella askeltaessa puhevihjeen ruudun kohdalla. Uutta on myös se, että viestiriviä pitkään painettaessa esille tulee iPadin valikko, josta voi esimerkiksi valita viestirivin tekstin tallentamisen pdf-muodossa iBooksiin tai iPadin valokuviin, tai tehdyn viestin lähettämisen sähköpostilla. Hyvä ominaisuus on myös viestirivin oikealla puolella oleva vihreä toisto-painike, jota painettaessa aikaisempi viesti voidaan kuunnella uudestaan.

Erinomainen uusi juttu on mahdollisuus tietokilpailujen rakentamiseen. Tämä ominaisuus laajentaa esimerkiksi kouluissa GoTalk Now:n käyttöä.

Näyttelyssä oli esillä paljon uusia erilaisia iPadin suojakuoria. Oikeanpuoleinen GoNow Case -kuori jäljittelee GoTalk Now -puhelaitteen kuorta.
Kuvassa uusi GoTalk 9+ Lite Touch -laitteen, jonka ruudut nimensä mukaisesti reagoivat kevyeenkin kosketukseen.

Erityisen hyödyllistä näkövammaisille käyttäjille on mahdollisuus valita asetuksista Tactile Talk -tuki, joka jakaa solun vasempaan ja oikeaan alueeseen. Tällöin vain solun oikea puoli aktivoituu painettaessa, vasemmalle puolelle sijoitettu objekti toimii taktillisena vihjeenä.

Opetuksessa voidaan hyödyntää asetuksissa näkyvää Näytä ulkoisen näytön kosketukset -toimintoa. Se tulee näkyviin vain silloin, kun kun iPad on liitetty ulkoiseen näyttöön. Tällöin esimerkiksi opettajan iPadillä tekemät valinnat/kosketukset näkyvät ulkoisella näytöllä sinisinä ympyröinä. Tämä helpottaa huomattavasti opetuksen seuraamista.

Katso videolta makupaloja Closing the Gapin näyttelystä!

 

Teksti: avustavan tietotekniikan asiantuntija Marina Green-Järvinen | Kuva: Marina Green-Järvinen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).