Messuterveisiä Gävlestä

Tobii Dynavoxin Snap + CoreWord First ensisanasto oli esillä pienessä Indy-tabletissa.

Gävlessä, Ruotsissa järjestettiin Kommunikation och Kognition -apuvälinemessut 6.-7.5.2019. Näytteilleasettajia oli yli 20 ja heillä oli esillä kommunikoinnin apuvälineitä, laitteita ja ohjaintapoja, kommunikointiohjelmia sekä erilaisia AAC-ideoita ja materiaaleja. Läheskään kaikki esillä olleet laitteet tai ohjelmat eivät olleet uusia.

Tobii Dynavoxin Windows-tabletit ja ohjelmat

Tobii Dynavoxilla oli tällä kertaa esillä i-sarjaan kuuluva Windows-tabletti I 12+ ja I 15+, jonka sisäänrakennettu katseohjausyksikkö on markkinoiden parhaimpia ja myös kalliimpia. I-sarjan laitteisiin oli asennettu valmiiksi Snap + Core First- ja Communicator 5- tai Compass-kommunikointiohjelmat. Kaikissa ohjelmissa oli katseohjaus integroituna.

Myös erillisiä Windows-tabletteihin liitettäviä katseohjausyksikköjä löytyy erilaisia. Parhaat näistä ovat Tobii PCEye Plus ja PCEye Mini. Peleihin suunnitellut halvemmat katseohjausyksiköt PC Eye Go ja Tobii 4C eivät välttämättä toimi täsmällisesti kommunikointisovellusten kanssa.

Tobiin Indy-sarjaan kuuluvat Indy 10 tuumainen ja Indy 7 tuumainen tabletit ovat pieniä ja näppäriä. Ne on suunniteltu helposti mukana kulkeviksi kommunikoinnin apuvälineiksi.

Smartboxin Windows-tabletit ja ohjelmat

Smartboxilla on kolme Windows-tablettia: Grid Pad Pro 8, Grid Pad Pro 10 ja Grid Pad Pro 12. Näistä Pro 12 -tablettiin saa lisäosana joko EyeTech- tai Irisbond-katseohjausyksikön. Grid Pad -tabletit voidaan kiinnittää suoraan Daessyn tai Rehadaptin telineisiin. Kaikki Grid Padit sisältävät Grid 3 -kommunikointiohjelman. Grid 3 sisältää muita ohjelmia enemmän valmista aineistoa, muuan muassa syy-seurauspelejä katseohjauksen harjoitteluun.

Pro 12 -tabletti ja Irisbond-katseohjausyksikkö.

Ohjaimia Windows-laitteille, iPadeille ja Android-tabletille

Uusittu virtauaalinäppäimistö OnScreenKeys näyttää selkeältä ja asetuksia löytyy runsaasti. OnScreenKeys toimii myös suomen kielellä. Sovelluksen kokeiluversion voi ladata 30 päivän ajaksi tästä linkistä: https://www.onscreenkeys.com/en-us/index.htm

Gävlen messuilla esillä oli Frölunda Datan sileä CleanKeys näppäimistö, joka on helppo puhdistaa pyyhkimällä.

Pitkään odotettu hiiritoiminto iPadeille on edelleen tulollaan. CSS Microsystemsin kehittämästä AMAneo® BTI:stä jaossa oli paljon esitteitä, mutta itse tuote ei ollut vielä saatavilla. AMAneoBTI on Bluetoothin kautta toimiva sovitin, joka mahdollistaa usean USB-hiiren käyttämisen iPadeilla. Sovittimen asetuksista voidaan valita automaattiklikki ja säädettävä vapinasuodatin. AMAneoon voi liittää painikkeita suoraan korvaamaan hiiren oikeata tai vasenta näppäintä. Myös AbleNet on tuomassa oman johdollisen hiirisovittimensa markkinoille syksyyn 2020 mennessä.

Yllättäen Apple on kesäkuun alussa ilmoittanut, että seuraavassa iOS 13 päivityksessä tulee olemaan tuki hiirelle. USB-hiiren kytkemiseen tarvittaisiin vain tavallinen USB Lightning piuha ja Bluetooth-hiiri yhdistettäisiin suoraan. Tarkempaa tietoa löytyy tästä linkistä (global.techradar.com)

iPadiä voidaan käyttää myös erillisellä painikkeella. Painikkeet kytketään iPadiin erillisen sovittimen avulla. Messuilla oli esillä johdollinen Hook+ sovitin, jonka iPad tunnistaa suoraan. Painikkeet toimivat myös suoraan GoTalkNow ohjelmassa. Hook + sovittimeen pystyy kytkemään neljä tai viisi painiketta, mutta tällöin pitää painikkeet erikseen määritellä.

Gävlen messuilla oli pallohiirien ja joystick-hiirien lisäksi esillä IntegraMouse Plus ja LipStick -nimiset suuhiiret. Jos pään hallinta on hyvä, päähiiri voi olla toimiva vaihtoehto.

Originin päähiirestä löytyy nyt pienempi versio, joka käyttää vähemmän sähköä kun edeltäjänsä. Näin ollen se toimii nyt paremmin Android-laitteissa.

Suomalainen Quha-hiiri on käytössä jo ympäri maailmaa. Keväällä markkinoille tulleeseen telineeseen laitteen saa kätevästi lataukseen.

Muita löytöjä

Messujen paras uutuus oli TubusOne-suutikku kosketusnäytöille. Pienellä henkäyksellä työntyy putkesta herkkäliikkeinen kärki, joka koskettaa näyttöä haluttuun paikkaan. Katso alla oleva video.

OrCam MyReader on pieni laite, joka ottaa kuvan kirjoitetusta tekstistä tai kyltistä ja lukee sen ääneen. MyReader voi roikkua kaulassa tai sen voi kiinnittää silmälasien kehykseen.
iPadissa toimivaan Widgit Go-kommunikointisovellukseen on tulossa syksyllä Symbolbruketin tiimin kehittämä uudistus, joka mahdollistaa eri teemojen lisäämisen olemassa olevaan näkymään. Haluttu teema, esimerkiksi sanastokokonaisuus, voidaan aktivoida olemassa olevan näkymän päälle vetämällä se esille oikealta sivulta. Eri aktiviteettitauluille voidaan näin liittää tuttua sanastoa.
Abibo tarjoaa henkilökohtaisiin tarpeisiin sovellettuja pokkareita. Haluamansa kirjan fontin tyyli ja koko on valittavissa. Abibolla on sopimus monen ruotsalaisen kustantajan kanssa.
Teksti: Avustavan tietotekniikan asiantuntija Marina Green-Järvinen (Tikoteekki) | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).