Kokeilujen kautta kestävään apuvälineratkaisuun
”Arvioinnin aikana on esitelty ja kokeiltu monenlaisia hiiri- ja näppäinratkaisuja.” Tämä lause kiinnitti huomioni viisitoista vuotta sitten tehdyssä Tikoteekin lausunnossa. Kaivoin sen esille, koska olin ottamassa yhteyttä Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekkiin kysyäkseni neuvoa sanaennustusohjelmista uuteen kannettavaan tietokoneeseeni.
Huolena käden ja hartian kipeytyminen
Vuonna 2006 olin 25-vuotias Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomi-diakoniatyön opiskelija ja kirjoitin opinnäytetyötäni vanhalla, reistailevalla tietokoneellani. Kivut kirjoituskädessäni ja hartiassani olivat lisääntyneet runsaiden kirjoitustehtävien vuoksi. Kun kerroin asiasta silloiselle kuntoutuksestani vastaavalle lääkärilleni, suositteli hän uuden tietokoneen anomista KELA:sta entiseen tapaan – siis ammatillisena kuntoutuksena.
Samalla lääkärini teki maksusitoumuksen tietokoneen käytön arviointiin Tikoteekkiin, jotta minulle voitaisiin suunnitella vaihtoehtoisia kirjoitustapoja ennaltaehkäisemään ylimääräisiä käteeni ja niskaani kohdistuvia rasitusvammoja.
Pakkoliikkeisestä ja spastisesta CP-vammastani johtuen kykenen kirjoittamaan vain oikean käden yhdellä sormella kerrallaan. Näin ollen itse tietokoneen tuli olla sellainen, jonka näppäimistöä pystyn käyttämään mahdollisimman esteettömästi. Näppäimistön edessä ei voi olla koholla olevia hiiriohjaimia tai painikkeita estämässä kirjoituskäteni liuttamista koneen edustalla. Näppäimien paineleminen onnistuu siis vain koneeseen tukeutumisen avulla. Kyseinen asento aiheuttaa kuitenkin kirjoituskäteni ja hartiani kipeytymisen.
Vaihtoehtoisten kirjoitustapojen kokeilu
Päätin tuolloin etsiä oma-aloitteisesti elektroniikkaliikkeistä sellaista kannettavaa tietokonetta, joka olisi käteni toimintakyvylle mahdollisimman toimiva. Löysinkin Fujitsu-Siemensin Amilo -koneen, jossa oli erityisominaisuutena pieni nappi, jolla pystyi helposti lukitsemaan tasohiiren näppäimistön edestä. Myyjä varoitteli kannettavien nopeasta vaihtuvuudesta, joten päätin yrittää saada Kelalta aluksi hankintapäätöksen pelkästä tietokoneesta. Koneen saaminen onnistuikin nopeasti, koska Tikoteekki teki välilausunnon, jossa suositeltiin löytämääni tietokonetta ja Kela teki suosituksen perusteella hankintapäätöksen. Tämän menettelyn ansiosta pystyimme Tikoteekin asiantuntijoiden kanssa rauhassa kokeilemaan tietokoneen ohjaamiseen erilaisia hiiri- ja näppäinratkaisuja.
Koska tarkoituksena oli selvittää pakkoliikkeisen CP-vammani aiheuttamia haasteita tietokoneella kirjoittaessani, pyysin mukaani ensimmäiselle käyntikerralle Tikoteekkiin henkilökohtaisen avustajani lisäksi fysioterapeuttini Pia Pullin. Hän oli kuntouttanut minua puolitoistavuotiaasta saakka ja pystyi pitkän kokemuksensa ansiosta näkemään vaihtoehtoisista työskentelymenetelmistä juuri minun toimintakyvylleni sopivimmat. Toki itsekin pystyin kertomaan tuntemuksieni kautta, mikä ratkaisu toimi parhaiten.
Kokeilin erilaisia hiiren ohjaustapoja joystickeistä erikokoisiin painikkeisiin. Koin kuitenkin perinteisen isokokoisen pallohiiren soveltuvan pakkoliikkeiselle kädelleni parhaiten. Siihen varmasti vaikutti pitkäaikainen kokemus samankaltaisen hiiren käytöstä. Sain kokeilla suurikokoista Kengsington Expert -pallohiirtä, jota oli kevyt pyöritellä kämmenellä ja siihen sai myös lukitustoiminnon tekstin maalaamista ja siirtämistä varten.
Kokeilimme myös vaihtoehtoisia tapoja kirjoittaa tietokoneella, mm. ruutunäppäimistöä yhdistettynä erilaisiin painikkeisiin. Aluksi tuntui mukavalta valita tietokoneen ruudulta oikea kirjain vain yhtä painiketta klikkaamalla. Tapa kuitenkin hidasti entisestään kirjoittamistani, mutta käteni sai lepotaukoja.
Testasin myös silmänliikkeillä toimivaa hiirtä, Tobiita. Kyseisen laitteen näytössä oli sisäänrakennettu kamera, joka tunnisti silmieni liikkeet. Kun katsoin ruudulla olevaa näppäimistöä, laite kirjoitti tuijottamani kirjaimen ruudulle. Sain laitteen kotikokeiluun ja lupasin antaa Tikoteekille kokeilustani perusteellisen arvion. Pitempi käyttö osoittikin, että opinnäytetyön kaltaisissa kirjoitustehtävissä Tobii oli minulle liian haasteellinen. Koska luin paljon tutkimuskirjallisuutta ja poimin niistä lähdeviittauksia, silmäni väsyivät ja Tobiilla kirjainten valitseminen vaikeutui. Kirjoittamiseni hidastui entisestään, kun jouduin kohdistamaan katsettani vuorotellen Tobiin näytölle ja kirjan tekstiin. Katseohjaus on mielestäni kuitenkin hieno mahdollisuus niille, jotka eivät muita keinoja pysty käyttämään. Tobii myös lienee kehittynyt käyttäjäystävällisemmäksi viimeisen viidentoista vuoden aikana.
Tikoteekista löysin Zygo-otsatikun, jolla pystyin sujuvasti näpyttelemään Cherry-mininäppäimistöä. Näppäimistö asetettiin pöytään ruuvattavaan kiinnitysvarteen, jonka korkeutta ja kulmaa pystyi hyvin säätämään. Tikoteekin asiantuntijat suosittelivat loppulausunnossaan otsatikun lisäksi myös erillisen, korkeussäädettävän näytön hankkimista, jotta näkisin ruudulle paremmin tikulla kirjoittaessani. Itse toivoin saavani myös uuden ennustavan sanansyöttöohjelman KeyRep -levykeohjelmiston tilalle.
Viime keväänä jouduin jälleen kerran itse hankkimaan uuden kannettavan ja siinä yhteydessä otin yhteyttä Tikoteekin avustavan tietotekniikan asiantuntija Marina Green-Järviseen. Tarvitsin neuvoja Prophet-sanansyöttöohjelman päivittämiseksi. Harmikseni en ole työllistynyt, vaikka valmistuin sosionomi-diakoniksi jo vuonna 2008. Olen kuitenkin jatkanut opiskelujani Helsingin avoimessa yliopistossa. Vanhat Tikoteekin suosittelemat apuvälineet ovat ahkerassa käytössä edelleen. Zygo-otsatikku onkin pysynyt kasassa enää teippien varassa. Onneksi sain tänä syksynä apuvälinekeskuksesta uuden otsatikun, jonka avulla teen luentomuistiinpanojani. Esseet kirjoitan yhdellä toimivalla kädelläni, koska pystyn silloin mielestäni ajattelemaan ja käyttämään luovuuttani paremmin. Heti, kun kirjoituskäteni alkaa kipuilla, siirryn näpyttelemään Cherry-mininäppäimistöä otsatikullani.
Käsi- ja hartiakipujen minimoimiseksi olen kehitellyt myös uuden tavan – lattialla kirjoittamisen. Tällöin käteeni ja hartiaani ei kohdistu niin suurta painetta kuin pöytätyöskentelyssä, koska tietokone asemoituu alemmalle tasolle suhteessa käteni asentoon. Myös pakkoliikkeisyyteni vähenee niin jaloissa kuin käsissänikin, kun pystyn blokkaamaan turhat liikkeet omassa istuma-asennossani. Olen iloinen, että erilaisiin toiminnallisiin haasteisiin voidaan löytää yksilöllisiä ratkaisuja. Itse sain Tikoteekin neuvontapalveluilta tähän hienoa tukea!
Lue lisää:
Kommunikoinnin ja tietokoneen käytön apuvälinepalveluista ja apuvälineiden saatavuudesta (www.tikoteekkiverkosto.fi)
Kehitysvammaliiton Tikoteekin neuvontapalvelut (www.tikoteekki.fi)
Oletko kokeillut puheen tunnistavia ohjelmia? Minulla ne ovat kovassa käytössä. Lisäksi välillä kirjoitan kännykän pienellä näppäimistöllä käsi rannetuessa ja rannetuki tarranauhalla sohvan käsinojassa kiinni. Sitten vaan lähetän tekstin itselleni sähköpostissa. Mistähän saisi läppärin, jossa olisi näppäimistö etureunassa. Minulla on yksi ikivanha, mutta sitä ei voi käyttää edes kirjoituskoneena muistin pienuuden takia. Irtonäppäimistöt on myös käteviä, mutta kaipaisin lähes kännykän näppäimistön kokoisia pieniä hipaisunäppäimistöjä, joissa olisi ihan pieni hiiri.