Käytetyimmät kommunikointiohjelmat Windows-käyttöjärjestelmälle
Esittelyssä Boardmaker with Speaking Dynamically Pro, Grid 2, Rolltalk ja Communicator 5.
Kommunikointiohjelmistot ovat sovelluksia, jotka mahdollistavat puhetta korvaavan kommunikoinnin, kun puhe ei vammasta, taudista tai muusta esteestä johtuen onnistu. Ohjelmat ovat laajalti muokattavissa käyttäjän tarpeisiin ja niihin voidaan mm. valita kuvia valmiista kuvakirjastoista tai lisätä omia valokuvia ohjelman yksilöllistämiseksi.
Vaikka iPad ja muut tablet-laitteet ja niille saatavat sovellukset ovatkin yleistyneet viime vuosina, ovat Windows-pohjaiset ohjelmistot kuitenkin edelleen yleisimmin käytössä olevia kommunikointiohjelmia. Tämä johtuu siitä, että näille on saatavilla valmiita suomenkielisiä kommunikointitaulustoja kuten Roihu, SähköSANOMA sekä TAIKE, joissa on myös suomenkieltä kieliopillisesti oikein taivuttava taivutin. Jatkossa kieliopillisen taivuttimen käyttäminen on mahdollista myös muissa ohjelmissa kuin Speaking Dynamically Pro:ssa, sillä myyntiin on tullut uusi CodeQ:n kehittämä DialoQ-taivutin (Kajo Apuvälineet Oy). Se toimii SDP:n lisäksi myös Grid- ja Communicator -sovelluksissa.
Ohjelmien käyttö ja muokkaaminen vaativat enemmän perehtymistä ja osaamista verrattuna esim. iPad sovelluksiin, mutta ne myös mahdollistavat monipuolisemman yksilöinnin ja muokkaamisen käyttäjän tarpeiden mukaan. Ohjelmia voidaan ohjata laajalla valikoimalla erilaisia käyttötapoja kuten hiirellä, näppäimistöllä, kosketuksella, päähiirellä, painikkeella askeltamalla tai katseohjauksella.
Suomessa eniten käytettyjä kommunikointiohjelmistoja Windows-käyttöjärjestelmälle ovat: Boardmaker with Speaking Dynamically Pro, Grid 2, Rolltalk for Windows ja Communicator 4. Nämä ohjelmat ovat saatavilla suomeksi ja niihin kaikkiin on myös saatavilla suomenkielinen puhesynteesi. Tutustu Tikoteekissa koottuun vertailutalukkoon (pdf).
Boardmaker with Speaking Dynamically Pro
Boardmaker-ohjelmisto on ollut jo pitkään käytössä kommunikointimateriaalien ja kansioiden valmistuksessa. Tähän perustuva Speaking Dynamically Pro (SDP) tuo mukanaan tuen puhesynteesille, joka mahdollistaa ohjelmiston käytön lähikommunikoinnin apuvälineenä. SDP:lle on tehty useita valmiita taulustokokonaisuuksia kuten TAIKE, Roihu ja SähköSANOMA.
Lisätietoa ohjelmasta:
www.mayer-johnson.com (englanniksi)
www.compaid.fi
www.kajo.fi
Grid 2
Grids 2 on kommunikointisovellusten moniosaaja. Sitä voidaan käyttää sekä teksti- että kuvapohjaiseen lähikommunikointiin, etäkommunikointiin, tietokoneen hallintaan sekä ympäristönhallintaan (erillisellä lähettimellä). Sen ohjaustavat ovat myös kommunikointiohjelmistojen laajimmasta päästä, joten se soveltuu myös useimmalle erilaiselle käyttäjälle. Grid 2:een kuuluu joitain valmiita pohjia, mutta laajempaa valmista kommunikointitaulustoa ei ohjelmaan tällä hetkellä ole tarjolla.
Grid 2:lla luotu sisältö voidaan siirtää myös iPadille saatavilla olevaan Grid Player-sovellukseen pilvipalvelun kautta, jolloin Grid 2:lla luotu sisältö on käytettävissä myös iOS-laitteissa. Sisältöä ei voida muokata iPadilla, vaan tarvittava muokkaus täytyy suorittaa Windows-ohjelmistolla. Ohjelmasta on tulossa myös uusi versio Grid 3, jonka pitäisi olla saatavilla vuoden 2016 aikana.
Lisätietoa ohjelmasta:
www.thinksmartbox.com (englanniksi)
www.kajo.fi
Rolltalk for Windows
Rolltalk for Windows muistuttaa monin tavoin Grid 2-ohjelmaa. Se sisältää myös valmiita pohjia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Rolltalk sisältää oman, melko suppean kuvakirjaston (3000+ kuvaa) joten lisäkuvastojen tai omien kuvien käyttö on suositeltavaa. Valitettavasti ohjelmiston suomenkielistä versiota 6.8 ei ole päivitetty, eikä se tällä hetkellä ole sellaisenaan Windows 10-yhteensopiva. Ruotsinkielinen Rolltalk 8 puolestaan toimii myös Windows 10-käyttöjärjestelmässä. Tällä hetkellä ei ole tiedossa onko uusinta versiota tulossa suomeksi.
Lisätietoa ohjelmasta:
www.abilia.com (englanniksi)
www.compaid.fi
www.kajo.fi
Communicator 5
Communicator 5 on uusin versio Tobiin Communicator-ohjelmistosta ja se korvaa huhtikuussa myynnistä poistuvan Communicator 4:n. Se uudistaa ohjelmaa käyttöliittymältään modernimpaan suuntaan sekä tuo uusia ominaisuuksia mukanaan kuten integroinnin Tobiin pilvipalveluun josta on saatavilla mm. valmiita kommunikointipohjia(englanniksi). Ohjelma sisältää myös täyden PCS-symbolikirjaston sekä aiemmin erikseen myydyn kirjoittavalla käyttäjälle tarkoitetun Sono Key -sisältökokonaisuuden, joka mahdollistaa esimerkiksi sähköpostin ja nettiselaimen käytön erilaisia ohjaintapoja käyttäen.
Lisätietoa ohjelmasta:
www.tobiidynavox.com (englanniksi)
www.compaid.fi
www.kajo.fi
Lataa vertailutaulukko (pdf) suomenkielisistä kommunikointiohjelmista Windows-laitteille
Hei,
Kiitos erinomaisesta artikkelista ja koosteista!
Vinkkinä – sekä Tobii Communicator 4:een että 5:een voi laittaa videoita. Tukee formaatteja AVI, MPEG, MPG, or MPE. Tikoteekin koosteessa sanotaan ettei voi. Tyttäreni taulustoihin olemme upottaneet useita omia videopätkiä 🙂
Hei, kiitos kommentista Marjo. Tuo kenttä oli jäänyt päivittämättä vanhasta taulukosta. Communicator tosiaan tukee videotoistoa käyttäen windowsiin asennettuja koodekkeja. Tässä video miten ohjelmaan voi lisätä videoita https://www.youtube.com/watch?v=0Mnj9F6pXgE
Mainitsemiesi videomuotojen lisäksi ohjelma tukee myös ainakin .mkv ja .wmv videoita vakkei se niitä oletuksena näytä videoita haettaessa. Tällöin avatessa videotiedostoa pitää valita alasvetovalikosta ”all files *.*” jotta videot tulevat näkyviin.