Tuettu keskustelu afaattisen henkilön kommunikoinnin tukena

Aivoliitto ry:n puheterapeutti ja SCA-kouluttaja (Supported Conversation for Adults with Aphasia, SCA™) Krista Hoffström kertoi Sillalla-seminaarissa menetelmästä, jolla voidaan helpottaa afaattisen henkilön osallistumista keskusteluun. Vaikeudet keskusteluun osallistumisessa aiheuttavat turhautumista ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Afasia koskettaa myös keskustelukumppaneita. Mitä vaikeammasta afasiasta on kyse, sitä suurempi rooli kumppanilla on keskustelun onnistumisessa.

Kanadalaisen tohtori Aura Kaganin kehittämä tuetun keskustelun menetelmä antaa kumppanille keinoja vaikuttaa kommunikoinnin onnistumiseen ja afaattisen kumppanin tasavertaisiin mahdollisuuksiin osallistua keskusteluun. Myös afaattinen henkilö oppii hyödyntämään niitä keinoja, joita hänellä on edelleen käytettävissään. Apuvälineinä keskusteluissa käytetään helposti saatavilla olevia materiaaleja, kuten kynää, paperia, sanomalehtiä tai karttoja.

Aivoliiton nettisivuilla annetaan vinkkejä keskustelun tukemiseen:
1. Muista, että afasia vaikeuttaa myös viestien vastaanottamista.
2. Kielen ongelmien vuoksi sanat menevät helposti sekaisin. Kysy kysymyksiä, joihin henkilö voi vastata joko ”kyllä” tai ”ei”. Auta tarkistamalla, saitko oikeaa tietoa. Kirjoita paperille sanat KYLLÄ, EI ja EHKÄ.
3. Tue omaa puhettasi: sano asia uudelleen, kirjoita tukisanoja, käytä ilmeitä ja eleitä, piirrä ja käytä kuvia.
4. Kun haluat oikeaa ja täsmällistä tietoa: kysy yksi kysymys kerrallaan, kysy selkeitä kysymyksiä (kyllä/ei -kysymykset), varmista vastaus, kirjoita tukisanoja, joita henkilö voi osoittaa. Rohkaise myös kumppaniasi eleiden ja ilmeiden käyttöön, osoittamiseen, piirtämiseen ja esittämiseen.
5. Muista huumori! Sano tai näytä ”Minä tiedän, että tiedät ja osaat!” Keskustelu voi välillä olla turhauttavaa molemmille. Anna aikaa. Lopeta keskustelu, jos tilanne ei etene tai yritä uudelleen myöhemmin.

Lisää tietoa tuetusta keskustelusta:
Aphasia Institute
Aivoliiton tilauskoulutukset

Teksti: asiantuntija, puheterapeutti Katja Burakoff | Julkaistu: 

2 kommenttia

  1. Minulla on 20 vuotis lievästi kehitysvammainen mies. Hän puhui jonkinverran Suomea,Norjaa, Englantia. Hän menetti puheen Joulun jälkeen -15. Luultavasti hänen asuin ympäristössä on ollut konflikti (hän oli peloissaan). Hän asuu omassa asunnossa kunnallisen sosiaali asumisen valvonnassa. On surullista, että hän on menettänyt puhekyvyn , hän puhui jopa lauseita ,jollekin henkilöille, mutta kotona suuremaksi osaksi kuiskaamalla. Nyt hän vastaa vain joko nyökkäämällä tai kohauttamalla olkapäätä tai peukalo ylös tai alas.
    Olisin kiitollinen saada asiantuntijan neuvoa miten pitäisi edetä? Ys.t. asko

    • Hei,
      Kiitos yhteydenotostasi. Voisitko soittaa minulle tänne Kehitysvammaliiton Tikoteekkiin niin voisimme keskustella tilanteesta ja siitä, miten siinä voisi edetä, enemmän. Kertomiesi tietojen perusteella on vielä valitettavasti hankala ehdottaa tilanteeseen ratkaisua, joten keskustelisin mielelläni kanssasi, jotta saisin lisää tietoa asiasta.

      Ystävällisin terveisin,
      Anna Juhász
      asiantuntija, puheterapeutti
      Kehitysvammaliiton Tikoteekki
      p. 0404557468

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).