Valmiit sisällöt suomenkielisiin kommunikointisovelluksiin

Tikoteekissa on tehty kooste Suomessa myynnissä olevista ”valmiista sisällöistä” suomenkielisiin kommunikointisovelluksiin. Valmiita sisältöjä myy kolme tahoa: Kipinäkeskus, Evantia sekä Kehitysvammaliiton Tikoteekki.

Valmiilla sisällöillä tarkoitetaan sitä, että erikseen myytäviin kommunikointisovelluksiiin (esim. Speaking Dynamically Pro) on tehty kuvataulustoja joko sanaluokittain tai aihepiireittäin. Laaditut sisällöt ovat laajoja, 80 taulusta aina 400 tauluun saakka. Evantian Adult Avainsanaa lukuun ottamatta kaikki muut tuotteet ovat tarkoitettu lausetasoiseen kommunikointiin.

Kaikilla tuottajilla on valikoimissaan lapsille ja nuorille suunnattuja sisältöjä. Evantialla on myös aikuisille käyttäjille suunnatut tuotteet Senior Start ja Adult Avainsana.

Evantian tuottamat sisällöt toimivat iOS- käyttöjärjestelmän ChatAble-kommunikointiohjelmassa. Muut sisällöt toimivat Windows-käyttöjärjestelmän Speaking Dynamically Prossa. Taulustot on suunniteltu erityisesti tableteille. Älypuhelimien näytön pienuuden takia kuvat eivät näy niissä riittävän selvästi.

Kommunikointisovellusten etuna verrattuna printattuihin kansioihin on mm. se, että niihin voi lisätä helposti valmiita ilmaisuja ja lisäksi niissä on puhesynteesi ja viestirivi muistin tueksi.

On hienoa, että Suomessa on alettu tuottaa eri kohderyhmille soveltuvia sisältöjä. Ne helpottavat valtavasti sopivan kommunikointisovelluksen valitsemista ja muokkaamista asiakkaan tarpeisiin.

Tärkeintä kuitenkin on, että asiakas saa aina apuvälineeksi juuri hänelle kokeilun perusteella parhaiten sopivan sekä kehitystason huomioivan sovelluksen ja sanaston. Paras apuvälinekokonaisuus (laiteet, ohjelma, sisältö jne) löytyy kommunikoinnin apuvälinearvioinnin kautta. Arvioinnissa etsitään toimiva apuvälineratkaisu päivittäiseen kommunikointiin huomioiden henkilön yksilölliset tarpeet niin kommunikoinnin kuin muun toimintakyvyn osalta. Lisätietoa kommunikoinnin apuvälinepalveluista (www.tikoteekkiverkosto.fi)

Avaa vertailutaulukko valmiista sisällöistä (pdf)

TaulukkoValmiitSisällötKUVA

Lisätietoa:
Kipinäkeskus
Evantia
Tikoteekki/TAIKE
Tikoteekki/SähkoSANOMA

Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).