Saako tulla?

Tikoteekki on julkaissut Paputuubissa videon Pirkanmaan sairaanhoitopiirin huimasta vuorovaikutuskokeiluista. Videossa on kuvattu puolen vuoden ajan kehitysvammahuollon tukikeskuksen nuorten kuntoutusosaston asiakasta, jonka tavat lähestyä työntekijöitä olivat niin pelottavia, että harva uskaltautui lähietäisyydelle hänen kanssaan.

Muutos käynnistyi, kun työntekijän ja pojan katseet kohtasivat kerran sattumalta lasioven läpi ja heidän välilleen syntyi mukava vuorovaikutushetki. Välissä ollut lasiovi antoi molemmille uskalluksen kohdata toinen toisensa ilman pelkoa. Kokemus jäi askarruttamaan työntekijöitä ja he kertoivat hetkestä yhteisönsä OIVA-avainhenkilö Anna Valinille.

HYP:n runko auttoi alkuun

Annan ehdotuksesta työntekijät päättivät lähteä kokeilemaan, syntyisikö tällaisia kohtaamisia uudelleen. Aluksi sovittiin 20 päivän HYP-mallin mukaisesta kokeilujaksosta. Vuorovaikutushetkien sisällössä hyödynnettiin voimauttavan vuorovaikutuksen toimintatapoja. Kaikki vuorovaikutushetket dokumentoitiin videolle.

Jakson aikana joku mukana olleista neljästä työntekijästä koputti päivittäin pojan oveen ja kysyi lupaa tulla huoneeseen. Ensimmäisillä kerroilla työntekijä jäi oviaukkoon usean metrin päähän pojasta. Poika kiinnostui tulijasta, joka liittyi mukaan siihen, mitä hän oli tekemässä. Alussa yhteinen tekeminen oli esim. jalkojen heiluttelua yhteisessä rytmissä.

Sitkeys palkittiin

Ensimmäiset tuokiot kestivät muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Kun poika halusi lopettaa hetken, hän ryntäsi voimalla päin työntekijää, joka poistui nopeasti ovesta ulos. Ratkaisevan tärkeää oli, että toimintaa jatkettiin sitkeästi päivittäin. Kokeilujakson jälkeen työntekijä oli tilanteissa edelleen lähellä ovea, mutta yhteiset hetket pojan kanssa olivat pidentyneet ja niiden sisältöön oli tullut vaihtelua. Toimintaa päätettiin jatkaa.

Puolen vuoden projektin tuloksena syntyi videoiden sarja. Videossa näkyy kuinka työntekijä kysyy lupaa oven avaamiseen ja pojan luo menemiseen. Jokaisella kerralla oven takana aukeaa uusi tunnelma, johon työntekijä heittäytyy mukaan. Välillä huoneessa liikuttiin ja loikittiin hevimusiikin tahdissa, toisinaan taas hetki oli rauhallisempi. Työntekijät olivat kerta kerralta lähempänä poikaa. Poika kertoi ilmeillään ja olemuksellaan nauttivansa hetkistä, mutta alkoi myös kertoa vilkuttamalla, milloin halusi hetken loppuvan.

Ihana nuori mies

OIVA-ohjaaja Minna Vastamäki kertoo, että HYP-kokeilujaksosta alkanut projekti on muuttunut pysyväksi tavaksi olla pojan kanssa. Aiemmin pelottavasti käyttäytyvästä pojasta on tullut työntekijöiden mielissä ja puheissa ihana nuori mies, jonka vuorovaikutustavoista ja -keinoista he haluavat oppia vielä lisää. Poika on aiempaa tyytyväisempi ja onnellisempi. Pojalla on tunne, että häntä kuullaan ja arvostetaan.

Katso Saako tulla -videon traileri (1:36 min)

Katso koko Saako tulla? -video (25:10 min)

Teksti: Kaisa Martikainen, erityisasiantuntija | Julkaistu: 

2 kommenttia

  1. Hienoa, kiitos jakamisesta. Kannustavaa jatkaa HYPiä ja voimauttavaa vuorovaikutusta ja tätä voi käyttää myös esittely/ motivointi videona.
    yt. Minna

  2. Ihan huippu juttu ja valtavan suuri saavutus! Tällaista toivoisi kaikille asiakkaan kaltaisille henkilöille. Mahtava video malliesimerkkinä, jos jossakin mietitään mitä vois tehdä. Avaa ihanasti HYPin, Oivan ja Voimauttavanvuorovaiutuksen ideaa ja mahdollisuuksia. Luovasti yhdessä eri juttuja, omalla tavalla. Todella hienoa! Jatkakaa kaikki samalla tavalla ja otetaan kaikki oppia! Vuorovaikutus on kaikille tärkeää!

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).