Tulossa: TAIKE 3.0

Tikoteekissa vielä työn alla oleva TAIKE 3.0 -taulusto tullaan julkaisemaan kuluvan vuoden aikana. Uusi versio tehdään Communicator 5 -kommunikointiohjelmaan. Sen myötä tulevat uudet ominaisuudet edistävät käyttäjän itsenäistä toimintaa ja tietokoneen käyttöä monin eri tavoin. Aiemmat TAIKE-versiot ovat toimineet Speaking Dynamically Pro -ohjelmassa, joka ei ole mahdollistanut käyttäjälleen esim. ympäristönhallintaa, sähköpostin käyttöä tai tietokoneen muiden ohjelmien ohjaamista. Näiden lisäksi Communicator 5:ssä on myös mahdollisuus sosiaalisen median käyttöön ja puhelimen ohjaukseen langattomasti tietokoneelta käsin Bluetoothin välityksellä. Tärkeä sovelluksen siirron mahdollistava tekijä on ollut se, että oululainen CodeQ on työstänyt Tikoteekki-taivuttimen pohjalta uuden DialoQ-taivuttimen, joka toimii kaikkien SAPI5-yhteensopivien kommunikointiohjelmien kanssa.

TAIKE:n uudistaminen on vaatinut useita versioita ja paljon muokkauksia sovelluksen sisältöihin ja tiettyjen solujen toimintoihin, jotta TAIKE-taulusto on saatu pidettyä mahdollisimman samanlaisena kuin Speaking Dynamically Pro:ssa. Ulkoasultaan TAIKE:n uusi versio poikkeaa hieman alkuperäisestä, mutta siinäkin tavoitteena on ollut pitää tauluston yleisilme entisellään. TAIKE 2 tulee säilymään vielä TAIKE 3.0:n rinnalla, joten sitä ei tarvitse välttämättä vaihtaa uuteen.

TAIKE 3.0:ssa taulusto skaalautuu koko näytön leveydeltä.

TAIKE:n taulustoista sanaluokkapohjainen sanasto tulee pysymään uudessakin versiossa, mutta TAIKE 2:n suppeampi kategoriapohjainen sanasto korvataan TAIKE 3.0:ssa laajemmalla SähköSANOMA:an pohjautuvalla sanastolla.

Speaking Dynamically Prolla ja Communicator 5:llä tehtyjen taulustojen muokkaaminen ja päivittäminen poikkeavat toisistaan melko paljon. Siksi SDP:ssä opitut tiedot ja taidot eivät välttämättä riitä uuden Communicator 5:ssä toimivan TAIKE:n haltuunottoon. TAIKE:n uuden version julkaisemisen myötä Tikoteekki tulee järjestämään myös tarvittavia käyttöönottokoulutuksia. Tämän lisäksi Tikoteekin verkkosivuille tulee ohjevideoita molempien TAIKE-versioiden muokkaamisen tueksi.

TAIKE-taulusto on laaja kommunikointitaulujen kokonaisuus, jota käytetään Windows-tietokoneella. Se tehtiin alunperin Speaking Dynamically Pro -ohjelmaan, joka on yksi vanhimmista edelleen käytössä olevista kommunikointiohjelmista Suomessa.

 

Lue lisää TAIKE-taulustosta

Teksti: Taro Katajisto, IT-asiantuntija ja Annakaisa Ojanen, teknisen kommunikoinnin asiantuntija | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).