Kansainvälinen Bliss-paneelikokous ensimmäistä kertaa Suomessa

Turussa viettiin 26.10. – 1.11.2017 blisstapahtumaa, jonka aikana kokoontui kansainvälinen Bliss-paneeli ja samalla juhlistettiin blisskielen 40-vuotishistoriaa Suomessa. Pääjärjestäjinä toimivat Diakonia-ammattikorkeakoulusta Karoliina Joutsia, Åbo Akademista Annette Nylund, Bliss-porttia koordinoivasta Folkhälsanista Michaela Holm ja terapia-asema Sateenkaaresta Marjaana Ala-Sorvari.

Kansainvälinen paneelikokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa, Åbo Akademin ja DIAK:in tiloissa Turussa. Paneelikokouksen tavoite on edistää blisskieleen liittyvää kansainvälistä yhteistyötä, luoda uusia symboleita tämän päivän tarpeisiin ja tarkentaa blisskielen kielioppia. Kokoukseen osallistui 28 henkilöä seitsemästä eri maasta. Osallistujat olivat sekä ammattilaisia, esimerkiksi puheterapeutteja, puhevammaisten tulkkikouluttajia, kielitieteilijöitä, kääntäjiä että blisskielen käyttäjiä.

Kansainvälinen blisskomitea BCI, Bliss Communication International, kerää tietoja tarpeista eri puolilta maailmaa ja vuosittaisen paneelikokouksen yhtenä tarkoituksena onkin laatia mahdollisimman paljon uusia symboleja. Kokouksen jälkeen symbolit vielä tarkastetaan ja hyväksytään ennen kuin ne virallistetaan blisskielen kuuluviksi.

Blissit tuotiin Suomeen 40-vuotta sitten

Paneelikokouksen yhteydessä vietettiin Suomen blisshistorian 40-vuotisjuhlatilaisuutta. Suomeen blisskieli tuotiin Ruotsista puheterapeutti Birgitta Lönnqvistin toimesta. Juhlan yhteydessä nautittiin puheista ja musiikista. Muuan muassa Suomen ensimmäinen blisskäyttäjä Leo Leppälä kertoi omasta elämästään ja uudesta elämänkerrastaan.

Blisskäyttäjiä Suomessa on vuonna 2017 tehdyn opinnäytetyön perusteella 37 – 76 (Nieminen, T., & Seppälä T., Blisskielen käyttö Suomessa ja Ruotsissa), mutta tarkka määrä ei ole tiedossa. Lisäksi monissa kommunikoinnin apuvälineissä on yhdistetty kuvia ja blissymboleita.

Leo Leppälä oli Suomen ensimmäinen blisskäyttäjä. Hän on kirjoittanut elämänkerran Barnet och Solrosen. Kuvassa myös puheterapeutti Birgitta Lönnqvist, joka toi blisskielen Suomeen 40 vuotta sitten.

Oletko kiinnostunut blisskielestä tai -toiminnasta Suomessa? Voit olla yhteydessä Bliss-porttiin Folkhälsanissa, joka koordinoi blisstyötä Suomessa Veikkauksen tuella: bliss@folkhalsan.fi

Lisätietoja blissymboleista:
www.blissonline.se
papunet.net/teemat/blisskieli

Teksti: Puheterapeutti Michaela Holm, Folkhälsan | Kuva: Michaela Holm | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).