Tukea kommunikointiohjelmien päivityksiin

Tarjolle on tullut yhä enenevässä määrin toinen toistaan mielenkiintoisempia ja toimivampia kommunikointiohjelmia niin Windows-, iOS- sekä Android-alustoille. Lisäksi tuki suomen kielelle on kehittynyt ja muuan muassa CodeQ:n suomen kielen taivutin on ollut tärkeä tekijä luonnollisen kuuloiselle kuvakommunikoinnille teknisillä laitteilla. Myös suomenkieliset puhesynteesit ovat laadukkaita. Jopa omaäänisiä, yksilöllisiä puhesynteesejä on saatavilla suomeksi.

Kommunikointiohjelmien toimiminen käyttäjilleen parhaalla mahdollisella tavalla vaatii myös lähihenkilöiltä panostamista, koska ohjelmien sisältöjä pitää päivittää säännöllisesti. Periaatteena on, että ohjelman luovuttaja, yleensä apuvälineyksikkö, muokkaa ohjelmaa kokeiluvaiheessa ja opastaa ohjelman käyttöön. Myös ohjelman sisällön suunnittelu vaatii paljon työtä ja ohjausta, jotta ohjelman toimivuus käyttäjälleen olisi taattu.

Ohjelman käyttämisen ja päivitysten teon helpottamiseksi eri tahot ovat julkaisseet verkossa ohjevideoita niiden muokkaukseen. Englanninkielisiä ohjevideoita sisällön ideointiin ja ohjelmien muokkaukseen löytyy paljon, mutta viime vuosien aikana on tullut paljon myös suomenkielisiä ohjevideoita. Muuan muassa HUS Tietoteekki on tehnyt ohjevideoita Youtubeen ja lisäksi myös ilmaisen verkkokoulutuksen GoTalkNow-ohjelman käyttöön ja muokkaukseen.

Kehitysvammaliiton Tikoteekilla on YouTubessa Tikotuubi-kanava, jonne on tuotettu ohjevideoita nimenomaan kommunikointiohjelmiin ja Tikoteekin tekemiin sisältöihin (Boardmaker, Speaking Dynamically Pro (SDP), Widgit Go, Grid 3, Communicator 5, SähköSANOMA).

Tikoteekissa on tehty myös mallisisältöjä iPadissa toimivaan GoTalkNow-ohjelmaan. Nämä sisällöt ovat ladattavissa GoTalk Now -ohjelmasta.

Ohjevideoiden tuottaminen Tikotuubiin jatkuu, sillä etenkin nyt korona-aikaan kommunikointiohjelmien käyttäjät läheisineen voivat jäädä ilman tarvittavaa lähiohjausta ja tukea. Jos kommunikointiohjelmassa ei ole käyttäjän haluamaa tai tarvitsemaa sisältöä, motivaatio niiden käyttöön voi merkittävästi vähentyä.

Jos haluat pysyä ajan tasalla uusien ohjevideoiden suhteen, kirjaudu YouTuben käyttäjäksi ja tilaa Tikotuubin päivitykset.

Linkki Tikotuubin videoihin YouTubessa
Linkki HUS tietoteekin videoihin YouTubessa
Linkki HUS Tietoteekin ilmaiseen GoTalk Now -verkkokoulutukseen

Alla esimerkki Tikotuubin ohjevideoista:

 

Teksti: Annakaisa Ojanen, teknisen kommunikoinnin asiantuntija | Kuva: Niko Eloranta, suunnittelija, videotuotanto | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).