EnsiPOLKU-kommunikointikansio puhe- ja näkövammaisille lapsille

Tikoteekin tuottama uusi EnsiPOLKU-kommunikointikansio on tarkoitettu käytettäväksi vaikeasti puhe- ja näkövammaisten lasten kanssa. Sen avulla lapsen lähi-ihmiset voivat saada selville lapsen omat toiveet.

Kansiossa käytetään auditiivisen askelluksen menetelmää, jossa lapselta aluksi kysytään mihin aiheeseen hänen asiansa liittyy. Yhdestä lapsen tekemästä valinnasta edetään seuraavaan valintaan kansion viestipolkua pitkin. Kansiota käytettäessä voidaan kuuntelemisen ja muistin tukena käyttää kosketuksella tuotettuja viestejä eli haptiiseja.

Askelluksen harjoittelu aloitetaan kansiossa olevan alkeispolku-sivun avulla. Varsinaiset EnsiPOLUN sivut löytyvät kansiosta kahdessa koossa (vaaka A4 ja A5). Kansio sisältää ohjesivut, alkeispolun ja varsinaiset EnsiPOLUN 14 sivua. Lisäksi kaikista haptiiseista on kuvallinen aakkosellinen hakemisto. Kansion mukana tulee CD-levy, joka sisältää kansion sivut powerpoint-tiedostona yksilöimistä varten. Kansion haptiisit voi myös katsoa videona osoitteessa: https://www.kehitysvammaliitto.fi/tikoteekki/tuotteet/kommunikointikansiot/haptiisit/

EnsiPOLKU-kansion sanasto on suppea. Aikuisten laajaa sanastoa tarvitsevalle on saatavilla POLKU-kommunikointikansio (www.opike.fi).

EnsiPOLKU-kansion on suunnitellut puheterapeutti Marja Liikanen yhdessä Tikoteekin AAC-asiantuntija Virpi Yiannakoun kanssa. Haptiisien oikeellisuuden on tarkistanut KT, tutkija Riitta Lahtinen.

Kommunikointikansio voidaan myöntää lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi, jolloin se on käyttäjälleen maksuton. Kommunikoinnin apuvälinearvioinnista vastaavat keskussairaaloiden apuvälineyksiköt (www.tikoteekkiverkosto.fi).
Kansion hinta on 90€ ja sitä voi tilata sähköpostilla osoitteesta tikoteekki(at)kvl.fi

Tiedustelut: virpi.yiannakou(at)kvl.fi, puh. 09-34809313
Tulosta EnsiPOLKU-esite (pdf)
Lue puheterapeutti Marja Liikasen haastattelu ”Kommunikoinnin polulla” (Silmäterä-lehti 1/2015) (pdf)

Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).