Avustava tietotekniikka: iOS/iPadOS 18 katseohjaus käyttöapu-toimintona

Syyskuussa 2024 julkaistu iOS- ja iPadOS 18 -päivitys toi mukanaan jälleen uusia ominaisuuksia Applen laitteille. Näihin kuuluvat muun muassa tekoälyä hyödyntävät tekstin- ja kuvankäsittelytyökalut, jotka tekevät tekstin ja kuvien käsittelystä entistä helpompaa. Yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista kuitenkin on katseohjaustoiminto, joka on nyt osana iOS- ja iPadOS 18-laitteiden käyttöaputoimintoja.

Katseohjauksella tarkoitetaan laitteen käyttöä ilman että laitetta tarvitsee käyttää koskettamalla vaan ainoastaan silmiä käyttäen. Valinnat tehdään katsomalla haluttua kohdetta määritetyn viiveajan verran, jolloin valinta tapahtuu.

Perinteisesti katseohjaus on vaatinut erillisen katseohjausmoduulin, joka yhdistetään laitteeseen johdolla, mutta Applen ratkaisu käyttää laitteen omaa sisäänrakennettua kameraa silmien seurantaan. Ominaisuuden ollessa käytössä laitteen kamera ei voi käyttää, joten laitteella ei voi ottaa kuvia tai videota katseohjausta käytettäessä.

Vaikka ominaisuus on osana iPadOS/iOS 18 -päivitystä, eivät kaikki Applen laitteet, jolle päivitys on ladattavissa, kuitenkaan tue kaikkia uusia ominaisuuksia. Havaitsimme myös, että vaikka osa laitteista on mainittu Applen tukisivuilla, ominaisuuttaa ei kuitenkaan ollut käytettävissä. Esimerkkinä tästä on 3. sukupolven iPad Pro 12.9”, joka mainitaan Applen Käyttöapu-sivuilla, mutta katseohjausta ei kuitenkaan löytynyt Käyttöapu-valikosta päivityksen jälkeen. Applen iPadOS 18-sivulla puolestaan kyllä mainitaan, että kyseinen toiminto toimii ainoastaan 5. sukupolven iPad Pro 12.9”- ja sitä uudemmilla laitteilla, mutta tieto ei siis ole täysin ajan tasalla.

Testasimme katseohjauksen toimintaa iPhone 15 -puhelimella, sillä uudempia iPad-laitteita ei ollut käytettävissä. Katseohjauksen käyttöönotto on helppoa. Ominaisuus löytyy suoraan Käyttöapu-valikon alta Fysiikka ja Motoriikka -valikon alta. Kun ominaisuus otetaan käyttöön, laite suorittaa katseohjauksen noin 40 sekuntia kestävän kalibroinnin, jonka jälkeen katseohjaus on käytössä. Huonona puolena verrattuna erilliseen katseohjausmoduuliin on se, että kalibrointi täytyy suorittaa joka kerta, kun laite otetaan uudelleen käyttöön, mikä voi olla joillekin käyttäjille hankalaa. Kalibrointi ei myöskään kerro, miten hyvin kalibrointi onnistui, joten jos kalibroinnin aikana katsotaan toisaalle, se vaikuttaa heti kalibroinnin laatuun merkittävästi.

Onnistuneella kalibroinnilla katseohjaus on yllättävän tarkka jopa pienemmällä iPhonen ruudulla ja kohteiden valinta onnistui kohtalaisen hyvin. Valikkojen ja pienempien kohteiden valinta on kuitenkin parhaimmillaankin haastavaa, joten kokonaisvaltaiseen laitteen hallinnointiin ei katseohjaus sellaisenaan vielä kykene. Myös esimerkiksi videoiden katsominen YouTubesta katseohjauksen ollessa päällä on mahdotonta, sillä katseohjaus tauottaa ja jatkaa videon toistoa jatkuvasti, jos viivevalinta on käytössä. Katseohjausta käytettäessä puhelimen tulisi olla noin  30 cm:n päässä kasvoista ja mielellään kiinnitettynä telineeseen.

Laitteen ohjaamiseen voidaan käyttää Assistive Touch -valikkoa, jonka avulla voidaan suorittaa erilaiset pikatoiminnot ja eleet. Lisäksi katseohjauksen ollessa käytössä näytössä on kaksi pikatoimintoa. Katsomalla näytön oikeaa ylänurkkaa pääsee palaamaan takaisin laitteen Koti-näkymään ja katsomalla näytön vasempaan ylänurkkaa voi käynnistää katseseurannan kalibroinnin manuaalisesti.

Katseohjaus iPadOS/iOS 18:lla toimii sellaisenaan jo kohtalaisen hyvin. Toimivuus ei kuitenkaan vielä ole sitä luokkaa, että sitä voisi suositella ainakaan ainoaksi apuvälineeksi, mutta suosittelen kuitenkin kokeilemaan sen toimivuutta. Parhaiten katseohjaus soveltuneekin katseohjauksen harjoitteluun muutamalla kohteella yksinkertaisia syy- ja seuraussuhdepelejä ja kommunikointiohjelmia käyttäen ja jossain määrin ehkä myös katseen käytön arviointiin ennen varsinaisen apuvälineeksi tarkoitetun katseohjauksen käyttöönottoa, mikäli kalibrointi onnistuu.

Lue lisää

Teksti: Taro Katajisto | Kuva: Pixabay, Tikoteekki | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).