Uusi video ja keskustelua puhevammaisuuden kirjosta

Valtakunnallista Puhevammaisten viikkoa vietettiin 2.–8.10.2023. Viikon teema oli puhevammaisuuden kirjo. Puhevammaisuus koskettaa Suomessa suurta joukkoa hyvin erilaisia ihmisiä, ja puhevammalla on hyvin monenlaisia vaikutuksia ihmisen elämään. Uusi video kertoo, mistä on kyse.

Puhevammaisten viikko tuo vuosittain esiin tietoa, puhevammaisten omaa ääntä, tarinoita ja onnistuneita apuvälineratkaisuja, joiden avulla puhevammaiset ihmiset voivat osallistua yhteiskunnan normaaliin toimintaan. Teemaviikkoa koordinoi Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Viikon suunnittelutyöryhmässä ovat Aivoliitto, Autismiliitto, FDUV, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Muistiliitto, Puhevammaisten Vertaistukiyhdistys ry, Suomen CP-liitto ja Vammaisperheyhdistys Jaatinen.

Tänä vuonna Tikoteekki tuotti viikolle uuden Puhevammaisuuden kirjo -videon:

– Halusimme videolle mukaan ihmisiä, joilla on keskenään hyvin erilaisia vaikeuksia kommunikoinnissa ja vuorovaikutuksessa, jotta puhevammaisuuden kirjo tulisi esiin. Halusimme myös painottaa kaikkien oikeutta kommunikointiin, kertoo Kaisa Laine. Hän on puheterapeutti ja toimii Kehitysvammaliiton Tikoteekissa asiantuntijana. Laine oli mukana Puhevammaisuuden kirjo -videon suunnittelussa.

Keskustelu jatkuu

Puhevammaisten viikon aikana tietoa viikon tapahtumista sai uudistuneelta Puhevammaistenviikko.fi-sivustolta ja Puhevammaisten viikko -Facebook-sivulta.

Myös Kehitysvammaliiton Kehitysvammaliiton Papunet-sivusto uudistui Puhevammaisten viikon aikaan. Sivustosta on pyritty tekemään entistä selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi. Papunet-sivuston Tietoa-osiossa on monipuolisesti tietoa vuorovaikutuksesta ja kommunikoinnista.

Tärkeät keskustelut ja kohtaamiset jatkuvat.

Kehitysvammaliiton Tikoteekki on mukana Apuväline 2023 -tapahtumassa Tampereella 9.–11.11.2023 osastolla 618. Esittelemme muun muassa kommunikoinnin ratkaisuja puhelimelle. Ensimmäistä kertaa esillä on myös Rohkaisin, joka on toimintamalli olemuskielisten ihmisten päätöksenteon tukemiseen.

Keväällä 2024, 14.–15. maaliskuuta, Tikoteekki järjestää Sillalla-seminaarin Helsingin Siltasaaressa Paasitornissa. Seminaari tarjoaa uusinta tietoa ja käytännön ideoita puhevammaisen henkilön vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukemiseen sekä tietotekniikan käyttöön opetuksessa ja kuntoutuksessa. Koulutus on suunnattu erityisesti opetuksen, kuntoutuksen sekä sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle. Lue lisää Tikoteekin verkkosivuilta.

 

Teksti: Jenni Saarilahti
Kuva: Niko Eloranta

Teksti: Jenni Saarilahti | Kuva: Niko Eloranta | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).