Suomen ISAAC:in toiminta loppuu

isaackuva 4

ISAAC Suomi Finland ry:n toiminta päättyy 31.5.2015. Yksimielinen, mutta vaikea päätös tehtiin yhdistyksen vuosikokouksessa huhtikuun lopussa.

Suomessa ISAAC ehti toimia 25 vuoden ajan vaikuttaen monen ammattilaisten ja puhevammaisten ihmisen elämään tehden tunnetuksi puhetta tukevan ja korvaavan kommunikoinnin mahdollisuuksia, kansainvälisiä tutkimuksia ja alan kansainvälisiä toimijoita. Ja Isaac on myös ollut luomassa sitä perustaa, jossa olemassa olevat kommunikaatiokeskukset ja alan muut yhdistykset toimivat.

Vuonna 1980 perustetun Bliss-yhdistyksen puheenjohtaja, foniatri Marjatta Jaroma tutustutti suomalaiset kansainväliseen ISAACin (International Society for Augmentative and Alternative Communication). ISAAC Suomi-Finland yhdistyksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin 31.3.1990. Allekirjoittajina olivat mm. Marjatta Jaroma, Matti Lehtihalmes, Gitta Lönnqvist ja Monica Meinander. Yhdistys perustettiin tarpeeseen laajentaa AAC-osaamista kentällä. Yhdistyksen koulutustoiminta oli aktiivista ja painottui Bliss-koulutuksiin, kun Bliss-yhdistys sulautui osaksi ISAAC:n toimintaa.

ISAAC toteutti myös RAY:n rahoittaman projektin Ollaan puheväleissä – vai ollaanko? Kristina Huuhtasen toteuttamassa projektissa, 2001-2003, vahvistui puhevammaisten ihmisten lukumääräksi Rautalammin kunnassa 0,5% ja Espoossa 0,3 % väestöstä. Laaja TAIKE-kommunikointisovellus rakennettiin ISAAC:n Kommunikointiohjelmat käyttöön -projektissa vuosien 2005-2009 aikana Irina Savolaisen toimesta. Projekti siirtyi Kehitysvammaliiton Tikoteekin hallintaan kesällä 2008.

ISAAC:n toiminta hiipui 2010-luvulla vähitellen. Vapaaehtoistyöhön perustuvaan toimintaan ei ollut enää samalla tavalla intoa ja voimavaroja kuin yhdistyksen alkuaikoina, jolloin muita toimijoita ei juuri ollut. Nyt maksettuja toimijoita on monia, kuten Kehitysvammaliiton Tikoteekki, erikoissairaanhoidon kommunikaatiokeskukset, Lastenneurologinen yhdistys sekä muiden puhevamma-alan järjestöjen toimijat ja yksityiset palveluntuottajat ja yritykset.

On aika sanoa kiitos kaikille yhdistyksessä mukana olleille ja yhdistyksen rinnalla kulkeneille jäsenille ja yhteistyökumppaneille. Vaikka ISAAC Suomi Finland ry:n toiminta loppuu, jatkuu työ Suomessa usean eri toimijan voimin. Jokainen voi myös olla edelleen osa maailmanlaajuista AAC-perhettä liittymällä kansainvälisen ISAAC:n jäseneksi osoitteessa www.isaac-online.org.

ISAAC Suomi Finland ry:n puheenjohtajat:
1990-1993 Marjatta Jaroma
1994-1995 Seppo Haataja
1996-2000 Tuula Petäkoski-Hult
2001-2004 Kristina Huuhtanen
2005-2006 Tarja Kukkonen
2007-2010 Kimmo Topi
2011-2012 Kaisa Launonen
2013-2015 Eija Roisko

Teksti: Eija Roisko | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).