Avustava tietotekniikka: Kaikki pelaa!
Digitaalisen pelaamisen suosio kasvaa, ja pelien esteettömyyteen on viime vuosina panostettu yhä enemmän. Tämä antaa yhä useammalle mahdollisuuden kokea pelejä rajoitteista huolimatta. Tässä artikkelissa tarkastellaan eri pelialustojen esteettömyysasetuksia ja toimintoja, jotka helpottavat pelaamista.

Pelaamisesta on tullut yksi suosituimmista harrastuksista. Ehyt Ry:n vuonna 2022 tekemän selvityksen mukaan jopa yli 60 % pitää pelaamista trendikkäänä, ja Tilastokeskuksen vuonna 2017 tekemän tutkimuksen mukaan väestötasolla tarkasteltuna noin puolet suomalaisista pelaa digitaalisia pelejä ainakin joskus. Tampereen yliopiston pelaajabarometrissa suosituimmat välineet digitaalisten pelien pelaamiseen olivat mobiililaitteet, joilla oli pelannut ainakin joskus reilut 58 % tutkimukseen osallistuneista. Suosittuja ovat myös tietokoneet (49 %) ja pelikonsolit (43 %). Pelaamisesta on tullut yhä enemmän myös sosiaalista, ja se on iso osa nuorten vapaa-aikaa. Pelit ovatkin monelle tärkeä sosiaalinen alusta, ja iso osa pelaajista kokee pelit myös voimaannuttavina. Ne tarjoavat kokemuksia, joita ei välttämättä muuten olisi mahdollista kokea.
Pelikonsolien esteettömyysasetukset
Playstation 5 on Sonyn uusin pelikonsoli. Se tuli markkinoille vuonna 2020, ja siitä on julkaistu sen jälkeen pienikokoisempi Slim sekä tehokkaampi Pro-versio. Sony on jo pidempään panostanut pelien esteettömyyteen. Monesta Sonyn omien studioiden peleistä löytyy hyvin monipuoliset esteettömyysasetukset. Esiemerkiksi Last of Us Part II on saanut paljon kiitosta esteettömyydestään,
Itse konsolin esteettömyysasetuksista löytyy yleisimmät näköön liittyvät asetukset, kuten näytön suurennus ja erilaiset kontrastiin ja tekstin kokoon vaikuttavat asetukset. Lisäksi löytyy asetus, joka vähentää ruudulla tapahtuvaa nopeaa liikettä. PS5 sisältää myös näytönlukuohjelman, joka lukee ääneen ruudulla olevan tekstin, mutta valitettavasti vain englanniksi sekä muutamaksi muuksi kieleksi, mutta ei suomeksi. Samoin verkkopeleissä käytettävä tekstistä puheeksi/puheesta tekstiksi -toiminto tukee vain englantia ja muutamaa muuta kieltä.
Eräs hyödyllisimmistä asetuksista on painikkeiden uudelleenmääritys, joka mahdollistaa ohjaimen painikkeiden uudelleenmäärittelyn, vaikkei peli sitä tukisikaan. Tämä asetus voi mahdollistaa pelien pelaamisen käyttäjän tarpeiden mukaan. PS5 tukee myös ns. Co-pilot-ohjaustapaa, joka mahdollistaa kahden erillisen ohjaimen käytön yhtenä ohjaimena, jolloin toinen pelaaja voi tehdä osan toiminnoista toisen auttaessa vaativimmissa toiminnoissa. Vaihtoehtoisesti toista ohjainta voidaan käyttää vaikka toisella kädellä tai jalalla. PS5-konsoleiden esteettömyysasetusten käyttö

Microsoftin Xbox Series X:n asetukset ovat ominaisuuksiltaan melko vastaavat. Se sisältää näköön, kuuloon sekä ohjaimen asetteluun liittyvät yleisimmät asetukset. Lisäksi Xbox tukee myös USB-hiiriä ja näppäimistöjä, mikä mahdollistaa erilaisten ohjaustapojen käyttämisen peleissä, jotka tukevat hiirtä ja näppäimistöä (lista peleistä, jotka tukevat tätä: All Xbox Games With Mouse & Keyboard Support | Pure Xbox). Tämä ei tue erityisohjaimia, kuten katseohjaimia, jotka vaativat erillisen ohjelmiston toimiakseen. Myös Xbox tukee co-pilot-ohjausta nimellä Xbox-ohjainavustaja. Xboxin helppokäyttöominaisuudet | Esteetöntä pelaamista | Xbox
Nintendo Switchin esteettömyysasetukset ovat konsolikolmikon heikoimmat ja sisältävät vain muutaman asetuksen liittyen lähinnä näköön. Tämä ei kuitenkaan tee itse peleistä välttämättä esteettömyydeltään huonompia, sillä monet pelit sisältävät omat esteettömyysasetuksensa, jotka mahdollistavat pelaamisen monelle.

Pelien omat esteettömyysasetukset ovatkin suuressa roolissa määrittämässä sitä, miten esteettömiä pelit ovat. Joissain peleissä asetukset sisältävät vain näköön liittyvät perusominaisuudet, mutta jotkut pelit sisältävät erittäin laajat esteettömyysasetukset myös pelimekaniikoiden ja vaikeusasteen muokkaamiselle, jotka mahdollistavat pelin pelaamisen jopa yhdellä painikkeella. Esimerkiksi Forza Horizon 5 -pelissä autoa voidaan ajaa pelkkää kaasupainiketta käyttämällä, kun ohjainavustukset on otettu käyttöön.

Maaliskuussa 2025 järjestetyssä Game Developers Conference -konferenssissa käynnistettiin Accessible Games Initative –aloite, jossa on mukana monta suurta julkaisijaa, kuten Electronic Arts, Google, Microsoft, Nintendo of America ja Ubisoft. Aloitteen tavoitteena on standardisoida esteettömyysasetukset ja niiden merkinnät, jotta nämä olisivat entistäkin helpommin käyttäjien löydettävissä. Lisää tietoa: About | Accessible Games Initiative | Accessible Games Initiative
Verkossa on useita sivustoja ja yhteisöjä, joissa arvostellaan ja käydään keskustelua pelien esteettömyydestä. Järjestöt kuten AbleGamers ja SpecialEffect sekä sivustot kuten Able To Play ja Can I Play That? sekä Redditin Disabled Gamers -keskustelupalsta sisältävät uutisia, arvosteluja ja resursseja liittyen esteettömään pelaamiseen.
Vaikka edistystä on tapahtunut, pelien esteettömyydessä on edelleen haasteita. Kielen tuki on monessa ominaisuudessa rajallinen. Laitteisto- ja ohjelmistoratkaisut eivät aina ole yhteensopivia keskenään ja ovat usein yhteen alustaan sidottuja. On kuitenkin rohkaisevaa nähdä, että uudet aloitteet, kuten Accessible Games Initiative, pyrkivät tuomaan selkeyttä ja yhtenäisyyttä saavutettavuusstandardeihin.
Seuraavassa Tikosen numerossa jatkamme pelaamisen parissa ja syvennymme erityisesti pelaamisen apuvälineisiin. Tarkastelemme erilaisia ohjaimia ja ohjelmistoja, jotka mahdollistavat entistä laajemman pelaajakunnan pääsyn peleihin.
Kirjoita kommentti