Puheterapeutti Soili Leppänen: Seurantavälineet auttavat arvioimaan asiakkaan vuorovaikutustaitoja ja keskustelemaan niistä

Puheterapeutti Soili Leppänen työskentelee autismin kirjon lapsien kanssa. Hän sanoo, että tärkeintä työssä on rakentaa kuntouttava arki. Silloin lapsen koko lähipiiri ymmärtää vuorovaikutuksen merkityksen ja osaa tukea lasta hänelle sopivalla tavalla. Leppänen käyttää työssään Tikoteekin arviointi- ja seurantavälineitä. Ne auttavat seuraamaan lapsen tilannetta ja keskustelemaan siitä tämän läheisten ja muiden ammattilaisten kanssa.

– Olen työskennellyt pitkään erikoissairaanhoidossa lasten neurologian puolella ja nyt toiminut noin kahdeksan vuotta ammatinharjoittajana. Nykyisin olen keskittynyt autismin kirjon lapsien auttamiseen, puheterapeutti Soili Leppänen esittäytyy.

Hän kertoo, että varhaiskuntoutus tuntuu hänelle omimmalta alueelta ja autismin kirjon lasten kanssa työskentely palkitsevalta.

– Nämä lapset ovat mahtavia tyyppejä, Leppänen hymyilee. – Tässä työssä pääsee tekemään yhteistyötä esimerkiksi lapsen vanhempien ja päivähoidon kanssa, ja on hienoa kokea yhdessä tekemisen voima ja nähdä palo, joka yhteisössä syntyy yhteistyön ja lapsen taitojen kehittymisen myötä.

Leppänen haluaa tutustua rauhassa jokaiseen uuteen asiakkaaseen.  – Sanotaan, että jos olet nähnyt yhden autistisen ihmisen, olet nähnyt yhden autistisen ihmisen. Se on aivan totta. Siksi tutustumisprosessi on tärkeä. On tärkeää keskittyä siihen, mikä on merkityksellistä juuri tälle lapselle ja hänen läheisilleen arjessa. Esimerkiksi päivähoidolla on suuri merkitys lapsen elämään ja oppimiseen. Siksi työssäni painottuu lähiyhteisön ohjaaminen. On tärkeää rakentaa kuntouttava arki jokaiselle asiakkaalle.

Rauhaa ja konkreettista tietoa

Soili Leppänen on kehittänyt vuorovaikutusymmärrystään ja -osaamistaan esimerkiksi Tikoteekin Voimauttavan vuorovaikutuksen koulutuksissa. Hän on myös tehnyt Tikoteekin kanssa yhteistyötä, esimerkiksi käyttänyt Tikoteekin seurantavälineitä ja antanut niistä palautetta. Hän kiittää, että Tikoteekki kuuntelee kentän ammattilaisten toiveita siitä, mikä helpottaisi heidän työtään.

– Esimerkiksi Aloitusmittari oli aikoinaan tosi pitkä, mutta Tikoteekki julkaisi siitä yksinkertaisemman version, jota on helpompi käyttää esimerkiksi keskustelun pohjana asiakkaan lähi-ihmisten kanssa, Leppänen kertoo.

Aloitusmittari auttaa kuvaamaan henkilön kommunikoinnin perustan taitojen lähtötilannetta ennen Voimauttavan vuorovaikutuksen jaksoa. Leppänen kertoo käyttäneensä mittaria viimeksi juuri ennen haastatteluhetkeä.

– Aloitin yhteistyön uuden asiakkaan ja tämän opettajan kanssa. Aluksi en itse tunne lasta, vaan tarvitsen tuekseni jonkun, joka tuntee. Juttelimme siis opettajan kanssa, ja tässä aloitusmittari toimi hyvin. Siinä on hyviä kysymyksiä. Oli hienoa nähdä, miten opettajakin näki lapsen vahvuudet ja tarpeet uudella tavalla mittarin kautta, Leppänen kuvaa.

Aloitusmittarin lisäksi hän on käyttänyt Askelmia, jonka avulla voi arvioida jokaista Voimauttavan vuorovaikutuksen tapaamista.

– Askelmat on minulle seurantavälineistä tutuin.  Käytän sitä heti, kun tutustun lapseen. Askelmilla saan hyvän käsityksen alkutilanteesta. Sen jälkeen käytän sitä vähintään kerran vuodessa, kun täytyy antaa palautetta. Askelmien avulla saan tietoa myös Kelalle, koska Askelmien portaikkoa voi hyödyntää suoraan. Vuorovaikutusta on vaikea mitata, mutta tässä on numeerinen mittari. Se selkeyttää ja helpottaa omaa työtäni valtavasti.

– Askelmat auttaa myös muistamaan, ettei lapselle lähdetä miettimään kommunikoinnin apuvälineitä liian aikaisin – ensin tarvitsee rakentaa rauhassa kommunikoinnin perusta. Tämä on tuonut omaan työhöni rauhaa, etten kiirehdi liikaa eteenpäin. Se tuo rauhaa myös vanhemmille ja päivähoitoon: nyt on aika harjoitella perustaitoja, nyt ei ole vielä aika edetä AAC-keinoihin. Tämä on usein vanhemmille huojentavaa, Leppänen kuvailee.

Hän kertoo juuri esitelleensä Kalenterin ja Päiväkirjan kouluporukalle, jonka kanssa hän on aloittanut Voimauttavan vuorovaikutuksen ohjausjakson. – Päätimme, että Kalenterista tulee pääasiallinen kirjaamisen väline ja Päiväkirjaa käytetään rinnalla tilanteissa, jossa on enemmän kirjaamista. On tärkeää, että kirjaamistapa on mahdollisimman helppo, kun koulun arki on hektistä.

Myös Voimauttavaan vuorovaikutukseen perustuva Muutosmittari on Leppäselle tuttu ja hyödyllinen väline. Hän on käyttänyt aiemmin julkaistua pdf-versiota ja tutustunut myös uuteen Excel-versioon. Sen avulla muutoksia asiakkaan vuorovaikutustaidoissa voi tarkastella graafisesti, sillä työkalu muodostaa eri aihealueista pylväitä mittarin täyttäjän kirjauksien perusteella.

– Uusi versio on mahtava, kun sen avulla voi näyttää havainnollisesti, missä mennään, Leppänen iloitsee.

Apua perheille ja ammattilaisille

Puheterapeutti Soili Leppänen toivoo, että mahdollisimman moni kuntouttamisen asiantuntija löytäisi Voimauttavan vuorovaikutuksen ja toimintamallia osattaisiin hyödyntää heti, kun huoli lapsen vuorovaikutustaidoista herää.

– Kuulen usein vanhemmilta, että he ovat ilmaisseet huolen lapsensa vuorovaikutuksen kehityksestä 1-vuotisneuvolassa. Toivon, että perhe osattaisiin silloin ohjata tuen piiriin matalalla kynnyksellä. Minun näkökulmastani Voimauttava vuorovaikutus on se tapa, jolla auttamisen voisi aloittaa. Sillä voi vaikuttaa paljon esimerkiksi autismin kirjon lapsen arkeen ja elämään, Leppänen sanoo.

Hän toivoo, että myös muut kuin puheterapeutit löytävät toimintamallin. – Suosittelen Voimauttavaa vuorovaikutusta esimerkiksi musiikki- ja toimintaterapeuteille. Voimauttavan vuorovaikutuksen keinoista olisi tosi suuri apu ja ilo myös päivähoidon ja koulun henkilöstölle, kun he kohtaavat erityislapsia.

Lue lisää

Teksti: Jenni Saarilahti | Kuva: Pexels | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).