Esittelyssä laajat kommunikointikansiot

Tikoteekissa on tehty kooste kaikista tällä hetkellä Suomessa myynnissä olevista laajoista kommunikointikansioista. Valmiita, tulostettuja kansioita myy neljä eri tahoa: Ruskis, Kipinäkeskus, Evantia sekä Kehitysvammaliiton Tikoteekki Opikkeen kautta.

Tässä jutussa laajoilla kansioilla tarkoitetaan kommunikointikansioita, joissa on enemmän kuin muutamia kymmeniä kuvia, ja joissa kuvia yhdistelemällä voi muodostaa kokonaisia lauseita.

Vertailutaulukkoon (pdf) mukaan otettujen kansioiden kohderyhmät vaihtelevat päiväkoti-ikäisistä aikuisiin. Kaikilla tuottajilla on kuitenkin valikoimissaan lapsille suunnattuja kansioita.

Kansiokuva 2

Suurin osa kansioista on rakennettu Boardmaker-ohjelmalla. Poikkeuksia ovat Evantian 360° -kansiot, jotka on tehty ChatAble-sovelluksella sekä Tikoteekin SANOMA 48 aikuissanastolla, joka on tehty Kerro kuvin -ohjelmalla.

Vaikka kaikki kansiot on luokiteltu ”laajoiksi”, kuvien määrät per aukeama vaihtelevat 12 kuvasta 63 kuvaan. Aukeamien määrä vaihtelee 57:stä 103:een ja aihepiirien määrä yhdeksästä yhdeksääntoista.

Kansioiden koko on useimmiten A5, mutta SANOMA-kansioita sekä Midi-, Iso- ja SuperAACia saa myös A6-koossa.  Nämä Ruskiksen Pikkuiset A6-kansiot ja Tikoteekin A6-kansiot soveltuvat pienempinä ja kevyempinä niille käyttäjille, jotka voivat itse kantaa kansionsa.

Evantian kansioiden sivut on painatettu vettä ja repimistä kestävälle paperille, kun taas kaikkien muiden kansioiden sivut on tulostettu ja pujotettu muovitaskuihin.

Eroja löytyy myös päivitysmahdollisuuksissa. SANOMA- ja AACi-kansioiden mukana tulee aina kansion sisältö cd-levykkeellä. Myös Kipinäkeskuksen kansioiden sisällön saa sähköisessä muodossa usb-tikulla. Päivitysten tekeminen edellyttää Boardmaker-ohjelman hankkimista (paitsi aikuisten SANOMA-kansiossa Kerro kuvin –ohjelma). Evantian kansioihin on puolestaan tehty erilliset aihekohtaiset yksilöintiin tarkoitetut sivut, jotka voi saada sähköisessä muodossa (OpenOffice, PowerPoint, KeyNote). Niiden päivittämiseen ei tarvita kuvatyökaluohjelmaa.

Kaikki tuottajatahot tarjoavat kansioiden yksilöintiä ja päivitystä. Kansion käytön ohjaamista asiakkaalle tai lähi-ihmisille tarjoaa Evantia, Ruskis ja Kipinäkeskus. Ruskis ja Kipinäkeskus edellyttävät kansion ostavalta ammattilaiselta, että tämä on perehtynyt kansion käyttöön tai on käynyt käyttäjäkoulutuksen. Myös Tikoteekki ja Evantia järjestävät ammattilaisille koulutuksia kansioiden käyttöön, yksilöintiin ja päivittämiseen.

SANOMA 48 koulusanastolla on saatavissa myös sähköisenä sovelluksena Windows-laitteelle. SähköSANOMASSA viestit tulostuvat Tikoteekki-taivuttimen ansiota kieliopillisesti sujuvana suomen kielisenä puheena. Kipinäkeskukselta on myös tulossa Roihu-sovellus Windows-laitteelle ja  Evantialta kaikille ikäryhmille taulustot iPadissä toimivaan ChatAble Suomi -sovellukseen.

On myös huomattava, että nyt esittelyssä olevien kansioiden lisäksi myynnissä on myös muita kommunikointikansioita. Evantialla on lasten irtokuvakansio. Tikoteekilla on avainkuvien käyttöön perustuva ALKU-kansio lapsille sekä auditiiviseen askellukseen perustuvat aikuisten POLKU-kansio ja lasten EnsiPOLKU-kansio.  Ruskiksella on auditiiviseen askellukseen perustuva AACi:n korvat ja yksilöllinen toimintataulukansio Oma-AACi.

Tärkeintä kansion valinnassa on, että asiakas saa apuvälineeksi juuri hänelle kokeilun perusteella parhaiten soveltuvan ja sanastoltaan yksilöidyn kansion. Sopivuus tarkoittaa myös sitä, että kansion valinnassa huomioidaan se kehitystaso, millä kansion käyttäjä on.

Erityisesti lasten kohdalla on muistettava, että kuvat eivät ole ainoa mahdollinen kommunikointikeino. Luku- ja kirjoitustaitoa tulisi tukea kuvien rinnalla huomattavasti nykyistä enemmän. Heikkokin kirjoitustaito tai sana-alkujen tapailu kirjaimilla voivat toimia yhtenä kommunikointikeinona muiden tapojen rinnalla. Myös bliss-symbolit ovat kansiobuumin myötä turhaan unohdettu. Blissit ja kirjoittaminen ovat AAC-keinoista ainoita varsinaisia kieliä.

Lataa vertailutaulukko Suomessa myynnissä olevista laajoista kansioista (pdf).

LISÄTIETOA
Kansioita tuottavat ja myyvät tahot:
Tikoteekki (www.tikoteekki.fi)
Opike (www.opike.fi) (Tikoteekin kansioiden myynti)
Kipinäkeskus (www.kipinakeskus.fi)
Valteri Ruskis (www.valteri.fi)
Evantia (www.evantia.fi)

Tietoa kommunikoinnin apuvälinepalveluista:
Tikoteekki-verkosto (www.tikoteekkiverkosto.fi)
THL (www.thl.fi)

Tietoa kommunikointikansioista (www.papunet.net)

Teksti: Kaisa Laine, Virpi Yiannakou, Anu Sallinen | Kuva: Anu Sallinen | Julkaistu: 

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).