Käytetyimmät kommunikointiohjelmat iPadillä

Esittelyssä ChatAble, GoTalkNow, TalkTablet ja WidgitGo

Tabletteihin saa ladattua useita eri kommunikointiohjelmia suomenkielisellä puheella. Eniten ohjelmia on tarjolla iPadeille, mutta niitä löytyy myös Windows- ja Android-tableteille. Tässä jutussa esitellään vain iPadille saatavia kommunikointiohjelmia.

Kommunikointiohjelmat ovat muokattavia kuvapohjaisia appsejä, joita voidaan käyttää kuvien avulla kommunikointiin. Ohjelmiin voi tehdä omia sivuja ja lisätä kuvia etukäteen tehdyistä kuvakirjastoista. Niihin saa lisättyä myös omia valokuvia kuvakirjaston kautta ja muita lisäkuvia voi hakea vaikka verkosta.

Sisällön suunnittelu ja toimivan kommunikointisovelluksen rakentaminen vaatii asiaan perehtymistä ja tarvittaessa koulutusta. Ohjelmiin voi ladata suomenkielisen äänen kunkin ohjelman sisältä asetuksista käsin.

Eniten puhetta tukevia tai korvaavia kommunikointisovelluksia (AAC Apps) löytyy iPadille, mutta suurin osa niistä on englanninkielisiä. Tablettien lisäksi osa sovelluksista on ladattavissa myös älypuhelimiin. Kommunikointisovellukset ladataan iPadiin verkon yli App Storesta. Tämä vaatii oman tilin ja kirjautumisen tilille. Myös varmuuskopiointi tapahtuu verkon yli (esim DropBox).

Suomessa käytetään eniten seuraavia kommunikointiohjelmia iPadilla: GoTalkNow, TalkTablet fi, WidgitGo ja ChatAble. Näihin ohjelmiin on saatavilla suomenkielinen ääni. WidgitGo:n ja Chatablen muokkaustila on myös suomenkielinen, toisin kuin muilla.

Tabletteihin voi liittää myös painikkeen. Painikkeet soveltuvat käyttäjille, jotka eivät käytä tablettien normaalia ”pyyhkäisytekniikkaa”.  Painikkeita tai painikesovittimia myy esim. AbleNet (esim. RJ Cooper ja Blue2).

ChatAble

ChatAble -ohjelmaa voi käyttää sekä lähi- että etäkommunikointiin. Viestit voi tuottaa kuvilla tai kirjoittamalla. Kerronnan välineenä voi käyttää myös itse taltioituja videoita ja valokuvia (esimerkiksi tapahtumista). Yhteen sivuun voidaan laittaa 1 – 64 ruutua. Kuva voidaan lisätä myös sivun taustakuvaksi, johon voidaan lisätä niin sanottuja aktivointipisteitä (Visual Scene Display = VSD). Viestirivin esiintymisen voi valita itse. Puhetoimintona voi käyttää synteettistä tai nauhoitettua puhetta. Ohjelma käyttää Widgit-symboleja. Ohjelma sisältää 16 sivua suomenkielistä sivuja. Käyttöohje löytyy suomeksi.

Lisätietoa ohjelmasta:
www.therapy-box.co.uk (englanninkielinen sivusto)
www.evantia.fi

GoTalkNow

GoTalkNow -ohjelmaa voi käyttää lähikommunikointiin. Viestit voi tuottaa kuvilla tai kirjoittamalla. Kerronnan välineenä voi käyttää myös itse taltioituja videoita ja valokuvia (esimerkiksi tapahtumista). Yhteen sivuun voidaan laittaa 1 – 25 ruutua. Kuva voidaan lisätä myös sivun taustakuvaksi, johon voidaan lisätä ns aktivointipisteitä (Visual Scene Display = VSC). Viestirivin esiintymisen voi valita itse. Puhetoimintona voi käyttää synteettistä tai nauhoitettua puhetta. Ohjelmaan saa ostettua erilaisia kuvapankkeja, kuten PCS, Symbolstix ja Widgit -symbolit. PCS-kuvapankin hakukieli on suomi.

Lisätietoa ohjelmasta:
www.attainmentfamily.com (englanninkielinen sivusto)

TalkTablet

TalkTablet-ohjelmaa voi käyttää sekä lähi- että etäkommunikointiin. Ohjelmassa on mahdollisuus chattiin toisten TalkTablet-käyttäjien kanssa.
Viestit voi tuottaa kuvilla tai kirjoittamalla. Kerronnan välineenä voi käyttää myös omia valokuvia (esimerkiksi tapahtumista). Yhteen sivuun voidaan laittaa 1 – 256 ruutua. Viestirivi näkyy aina. Puhetoimintona voi käyttää synteettistä tai nauhoitettua puhetta. Ohjelma käyttää Symbolstix-merkkejä.

Lisätietoja:
www.talktablet.com

WidgitGo

WidgitGo -ohjelmaa voi käyttää lähikommunikointiin. Viestit voi tuottaa kuvilla. Viestit voi lähettää pdf-dokumenttina sähköpostitse. Kerronnan välineenä voi käyttää myös omia valokuvia (esimerkiksi tapahtumista). Yhteen sivuun voidaan laittaa 1-70 ruutua. Viestirivi näkyy aina. Puhetoimintona voi käyttää synteettistä tai nauhoitettua puhetta. Ohjelma käyttää Widgit-symboleja.

Lisätietoja ohjelmasta:
www.widgit.com
www.compaid.fi

Paras apuvälinekokonaisuus (laiteet, ohjelma, sisältö jne) löytyy kommunikoinnin apuvälinearvioinnin kautta. Arvioinnissa etsitään toimiva apuvälineratkaisu päivittäiseen kommunikointiin huomioiden henkilön yksilölliset tarpeet niin kommunikoinnin kuin muun toimintakyvyn osalta. Lisätietoa kommunikoinnin apuvälinepalveluista (www.tikoteekkiverkosto.fi)

iOSkommunikointiohjelmat_taulukkoKUVAnetti
Tutustu vertailutaulukkoon ohjelmista (pdf)

Tutustu myös aikaisempiin juttuihin Tikosessa (www.tikoteekki.fi):
Kommunikointiohjelmat iPadille
Esittelyssä Widgit Go -kommunikointiohjelma
Tabletit kommunikoinnin apuvälineenä
Tablet-huuman keskellä

Teksti: teknisten kommunikoinnin apuvälineiden asiantuntija, puheterapeutti Annakaisa Ojanen ja avustavan tietotekniikan asiantuntija Marina Green-Järvinen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).